Студено, но сухо време в следващите дни

В пълен състав - Дюзев, Райчев и Кърджилов, сутрешното метеорологично трио, разглеждат карти, схеми, сателитни снимки, за да установят какво ни чака в следващите десетина дни.

И установяват. Чака ни по-студено, но сравнително сухо време.

Поне до 20, 21 февруари температурите ще се задържат около обичайните за този период на годината - дневните до 4, 7 градуса, а сутрешните - под нулата, на много места.

Много мощен антициклон се настанява почти над цяла Европа, центърът му ще бъде над централните, а по-късно през седмицата и над източните райони на континента и заради това над страната ще се пренася по-студен въздух от север.

Над Западна Европа нещата ще бъдат по-различни. Там във втората половина на седмицата се очаква затопляне.

Тъй като не се очаква в близките дни да ни посетят средиземноморски циклони, ще бъдем далеч от активните процеси и времето ще е стабилно, над източните райони във втората половина на седмицата, ще духа до умерен северен вятър.

В петък на места в страната ще превали сляб сняг, но няма основание да се очакват съществени валежи.

Над Турция и Гърция обаче времето ще е лошо, типично зимно и там ще има валежи от дъжд, а над Турция и от сняг.

След 21 феврурари, моделите показват затопляне до дневни температури от 12, 14 градуса.

Дали следващите десетина дни ще са последните по-студени дни през тази зима - все още не е ясно. Възможно е да стане така, но също така е възможно циркулацията над континента да се промени и да видим и по-лошо и студено време към края на февруари.

Помните, през миналата година, точно в края на февруари и началото на март, зимата се върна със снеговалежи и доста ниски температури.

Чуйте: