Затварянето на училищата нанася тежки вреди за цял живот

Затварянето на училищата по време на извънредното положение нанася тежки вреди за цял живот. Така заместник-ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов коментира статия от авторитетното списание „The Econimist” със заглавие „Без моливчета и книжки, моля!“. За два месеца рязко са спаднали и доходите на родителите.

В рубриката „Икономистът говори“ професор Балтов сподели, че статистици от Норвегия са изчислили, че само един пропуснат ден в училище води до потенциална загуба на доход от 160 евро в рамките на цялата кариера.

Изследване в Съединените американски щати е показало недвусмислено, че през лятната ваканция учениците губят между 20 и 50% от натрупаните умения, аналитично мислене и навици. 

Професор Балтов препоръча рязко съкращаване на ваканцията, напомняйки, че местната традиция е отпреди 100 години, когато Александър Стамболийски в ролята си на министър-председател е решил лятната такава в аграрна България да бъде увеличена до 15 септември, за да може да бъде събрана реколтата.

Чуйте интересната тема в звуковия файл: