Церемония в чест на отличените в четвъртото издание на проекта "40 до 40"

| 40 до 40

Вечерта на 20.04 Дарик радио посвети на новите 40 българи до 40 години, които вдъхновяват! На специална церемония в галерия „Индустриална 11“ бяха представени всички нови 40 амбициозни, образовани и пълни с идеи и стремеж за развитие хора, с които общността на „40 до 40“ вече се увеличи на 160 личности (дори повече, тъй като има много екипни номинации)!

Четвъртото издание на проекта „40 до 40“ започна още през ноември 2016 г., когато беше отворена платформата за публични номинации. В рамките на месец и половина платформата събра над 150 номинации в следните сфери на дейност: социални дейности 21 %, бизнес и предприемачество 19 %, изкуство 16 %, наука и образование 13 %, IT и иновации 12 %, други сфери 11 %, спорт и здраве 8 %. От самостоятелните номинации 30 % бяха на жени, 60 % на мъже и 10 % на екипи. 

С нелеката задача за определяне на новите имена в сезон 4 на проекта, от всички 150 номинации, беше ангажирано жури в състав:  

Даниела Петкова (ПОК Доверие), Недялко Чандъров (Булстрад), Галена Симова (Tesy), Веселка Вуткова (Vivacom), Вержиния Джевелекова (Филип Морис), Леона Асланова (Innovation starter), Евгения Пеева (Заедно в час), Весела Герчева (Музейко), Никола Янев (entrepreneur.bg), Цветелина Анастасова (изкуствовед), Огнян Златев (Европейска комисия, София), Георги Гавазов (Saatchi interactive), Гергана Мудова (Мусиз), Магдалена Николова (МЛС Интернешънъл), Константин Вълков (Дарик радио).

След закрита сесия на журито бяха определени 31 самостоятелни и 9 екипни номинации, от които жени 32 % и мъже 68 %. Пленителните и вдъхновяващи истории на всеки един от новите 40 до 40 може да чуете и видите в сайта на проекта. 

По традиция, всяка година един от номинираните получава награда на журито „Пръв между равни“. Тази година това е Мая Златанова, създател на FindMeCure - онлайн платформа, в услуга  на пациенти по цял свят, които могат да се възползват от най-иновативните и модерни методи на лечение, които все още не са публично достъпни. FindMeCure помага на хората с различни заболявания да се информират за  резултатите от най-новите клинични изследвания и методи на лечение и да се възползват от тях тук и сега. За тази обществено полезна дейност Мая получи награда специален 14“ ноутбук ACER Aspire ES14 в мощна конфигурация, с тънък профил и ниско тегло – за работа в движение, лично връчен й от Васил Василев, мениджър продажби в Acer България. 

Проектът „40 до 40“ не е просто класация, за това още преди четири години, в първото му издание, беше обявено създаването и на Клуб на визионера. Оттогава до днес клубът се превърна в успешна платформа за идеи и проекти, които да дават тласък в развитието на обществото и икономиката, да променят средата, в която живеем. Той събира една активна общност от млади професионалисти в различни области, които да споделят идеи, общи цели, да си взаимодействат и да работят заедно за успешното бъдеще на страната ни. В Клуба ще влизат отличените от всяко издание на „40 до 40”. 

На събитието беше представено и четвъртото специалното книжно издание на проекта „40 до 40“, което представя историите на 40-те отличени за 2016.

Как обществото реагира на проекта „40 до 40“?

Младежка камара JCI Пловдив: „Този формат е изключително полезен за българското общество. Много малко са телевизии, радиа и вестници, които отразяват положителното, вдъхноваващото и мотивиращото в България. Чрез "40 до 40" позволява всеки, обикновен човек да номинира друг такъв, да признае неговите успехите и да покаже и разкаже за нещата, които не се предават в Prime time, а се случват всеки ден в страната ни!“

Весела Кирова, юрист: „Чудесна инициатива, насочена към възраждане на националното самочувствие, от каквато в момента силно се нуждае обществото ни“

Васил Стойнов, юрист: „Проектът 40 до 40 е чудесна възможност общественият дебат да бъде насочен към добри примери за промяна и качествени личности. Поздравления заслужава всеки медиен опит да се даде положителна и аргументирана представа за бъдещето на България и да се предостави възможност да бъде чут гласа на младите хора, които движат обществото и правят нещо смислено за неговото развитие“

Ралица Саралиева, маркетинг специалист: „Мисля, че е чудесна идея, благодарение на която младите успели хора  имат възможността да обменят контакти, идеи и опит, което в последствие би могло да бъде в полза на бизнеса, икономиката и обществото“

Елица Михайлова, старши експерт – МФ: „За първи път чувам за "40 до 40", но ми се струва страхотна идея, за повдигане на духа на предприемачите и отличаване на тези, които наистина са направили нещо стойностно.“