До месец ще стане ясно заплатите на шефовете на „Пловдив 2019" публични или лични са

До месец Административният съд в Пловдив ще се произнесе по отказа на Община Пловдив да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“.

До тук се стигна след обжалването на отказа на местната управа да оповести месечните възнаграждения на артистичния и изпълнителния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев.

Според отговора на администрацията на подаденото заявление от Дарик радио и от ПловдивПрес по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), възнагражденията им не били публична, а лична информация.

Исканата информация безспорно е обществена, тъй като е свързана с разходването на средства от общинския бюджет и не представлява защитени лични данни. Освен това, тя касае разходването на изцяло бюджетни средства. Повече от половината от приходите на общинската фондация за предходната бюджетна година се финансират от общинския бюджет. В случая е налице надделяващ обществен интерес от разкриването на исканата информация, още повече че в обществото има широк дебат как фондацията харчи средствата в бюджета си и затова всички нейни разходи трябва да са публични. Фондацията е натоварена с отговорната задача да работи за реализацията на проекта “Пловдив Европейска столица на културата 2019”, който излиза далеч извън рамките на града и на страната и е единствен за България“, заяви адвокат Александър Кашъмов- юрист в правния екип на Програмата за достъп до информация, представляващ Искра Койчева от Дарик радио.

Общественият интерес в случая надделява, защото дейността на фондацията, работеща по проекта ЕСК,  е от национално и европейско значение“, коментира и адвокат Елена Гунчева, представляващ ПловдивПрес.

Общинската юристка Доника Костова, която представляваше местната управа в съдебната зала, даже не знаеше, че жалбите на двете медии са обединени в едно дело. Тя оспори и двете искания като неоснователни с мотива, че артистичният и изпълнителният директор на фондацията сами са съобщили заплатите си. Това обаче не отменя задължението на Община Пловдив да даде официална информация по казуса, коментираха и Александър Кашъмов, и Елена Гунчева.

Припомням, че в деня на получаването на отговора от Община Пловдив на подаденото заявление, на извънредна сесия на Общинския съвет на града на тепетата, очевидно под напрежението от скандалите около "Пловдив 2019", свързани с обвинения за непрозрачност при разходването на публичните средства от фондацията, Кирил Велчев сам обяви своята заплата, възлизаща на 1500 лева.

Веднага след публикуването на материала на Дарик „Заплатата на арт директора на „Пловдив 2019“ забулена в тайнственост - била лична, а не публична информация“, в интервю за медията пък самата Светлана Куюмджиева съобщи, че получава същата сума всеки месец.