Кои са интересните българи в Лондон?

На 3 ноември от 19:00 часа в галерия София на Български културен институт Лондон се състоя откриване на изложба с картини от арт-колекцията на Дарик радио – “ГРАФИКИ И РИСУНКИ НА СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ, НОСИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ. Изложбата представи творби на 28 изявени автори, представители на българската графична школа.

Тази любезната покана към Дарик радио съвпадна с реализацията на проучването на Дарик радио и egoist.bg “Интересни българи в Лондон“.

През изминалите 2 месеца Дарик се допита до своите слушатели, читатели на darikradio.bg и приятели в социалните мрежи, кои според тях са онези млади българи в Лондон, доказали се със своята предприемчивост, интелигентност, образованост. Така съставихме списък с над 30 млади и успешни българи, които работят в различни професионални сфери като моден дизайн, кулинария, спорт, култура и изкуство, образование, архитектура и други.

 

Резултатите от проучването “Интересни българи в Лондон” бяха обявени по време на откриването на изложбата, на 3 ноември, в присъствието на отличените българи в проекта, официални гости и приятели. В следващите месеци ще можете да следите техните лични и професионални истории по Дарик. Ще споделим за възходите и паденията, за предизвикателствата да се доказват извън родината, за поуките от всичко, което са преживели и за оптимистичния поглед в бъдещето. 

Ето и имената на отличените в проучването "Интересни българи в Лондон":

1.       Адел Закут и Нели Парчик

       Адел Закут,  архитект и предприемач. Основател  на дигиталното креативно студио   Despark.com, както и  Openbuildings.com и Clippings.com.

       Нели Парчик,  основател на Rebel Swim – социално-отговорна компания, занимаваща се с производството на мъжки бански с принтове на застрашени от изчезване животински видове.

2.       Александър Таралежков, дизайнер. Той съчетава елементи от различни категории дизайн като брандинг, интериор, продуктов и дигитален.

3.       Анна Бъкстън, общественик и социален секретар на British – Bulgarian Society.

4.       Анна Карабинска, продуцент и директор на театрално-продуцентската компания„Гологан продакшънс"

6.       Бойко Боев и Десислава Дякова, организатори на социалния проект "Разходки из Лондон", който цели да свърже българите с Лондон и лондончани.

7.       Грета Илиева, фотограф. Работила е по проекти за Zoo, Vogue Russia, ID, Bon, The Times Magazine и други.

8.       Деси Баева, дизайнер и илюстратор, както и съосновател на студио Тhe Lime Collective.

9.       Димитър Ненчев, създател и главен координатор на BG Careers Fair, най-голямото кариерно изложение за българи в чужбина.

10.   Добринка Табакова, композитор. Завършва Кралската Академия по музика в Лондон и Гилдхол Скул ъв Мюзик. През 2013 авторският й албум „Струнни Пътеки“(„String Paths“) получава номинация за награда ГРАМИ за най-добър сборен албум с класическа музика.

11.   Емил Минев, шеф – готвач. В момента е Executive Chef в британската столица, в сградата на прочутия Ренцо Пиано, наречена The Shard.

12.   Зори Бърнър, композитор. Основател и художествен ръководител на вокален ансамбъл Peregrina EnChantica. Автор на кампанията за избор на птица, символ на Великобритания и на музиката на множество танцови и филмови проекти. 

13.   Иван Драгошински и Анастасия Атанасова, архитекти. Иван Драгошински е един от основателите на архитектурно студио Conveyer.

14.   Ива Минкова, моден дизайнер. В момента работи за модната марка Christopher-Kane.

15.   Илия Лазаров и Младен Борисов, предприемачи. Основатели са на компанията ТrainCamp.me.

16.   Ирина Купенска, сладкар и фотограф.

17.   Ирина Русева, финансист и в момента работи в PWC.

18.   Лилия Тончева О’Рурк, моден стилист. Работила е за списания като Interview, i-D, Dazed&Confused, Vogue Italia.

19.   Людмила Юнакова и Григор Григоров, съоснователи са на Българско Неделно Училище „Букваран“, с клонове в Лондон, Манчестър и Честър.

20.   Марина Гергова, моден дизайнер. Основател на модната марка MARINA.

21.   Милена Везенкова, предприемач и просветител. Oсновател на няколко български училища в Лондон  и собственик на онлайн магазин за българска храна в Лондон.

22.   Мина Милева, анимационен режисьор. Работила е за широк филмов спектър от BBC сериали до пълнометражните "Коледна приказка", "Тигър", "Книга за Джунглата 2". В България е съосновател на продуцентска компания  "активист38", заедно с Весела Казакова.

23.   Мира Димитрова, директор на галерия Robilant + Voena в Лондон.

24.   Надежда Стоянова, сценограф. Завършила е университета Central Saint Martins.

25.   Ники Кузманов, финансист. В момента работи за инвестиционната банка Jefferies Group.

26.   Пламен Хандъров, културист. Британски и световен шампион в неговата категория.

27.   Розалина Буркова, моден дизайнер. Пез 2015 година печели LVMH Grand Prix Scholarship – стипендия, която подкрепя младите таланти в модата.

28.   Сия Георгиева, съосновател на тренинг платформата за здравословен живот TogetHer

29.   Цветана Иванова, преподавател в Central Saint Martin’s. Съавтор е на уникална мултисензорна ароматна инсталация, която е била представена и пред аудитория в България.

30.   Яница Владимирова, учи в Goldsmiths University. Тя част от екипа на агенция за отворени иновации и партньор на творческа агенция NX Creative Lab в Лондон. 

Новини от събитието можете да научите от Константин Вълков, с пряко включване от Лондон.