„Най-добрите лекари” - д-р Владимир Наков

За да поговорим повече за една изключително важна тема, а именно темата за самоубийствата у нас, сме поканили д-р Владимир Наков - главен експерт в отдел „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи.

Гостът ни е с 20-годишна практика, работил е като завеждащ психиатричен кабинет в общинската болница в гр. Левски, работил е в болница „Георги Странски” в Плевен, бил е външен консултант в затвора в града. Работил е също като психиатър-консултант в ДКЦ 28 в столицата, след което започва работа в центъра.

Интервюто с него се реализира в рамките на проект „Подобрени услуги за психично здраве”. Проектът има за цел подобряване на грижите за психичното здраве. Основната цел на проекта е oпитите за самоубийства в България да намалеят с 10%. Това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.

Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници са преминали обучение за ранно откриване на тези диагнози. В момента се обучават експерти от Районните здравни центрове на МЗ, които да работят в училищата по темите депресия, тревожност, агресия и автоагресия. От началото на 2017 г. заработи и онлайн платформа за данните за самоубийствените действия.

Чуйте интервюто с д-р Наков в следващите минути, с него разговаря Димитър Панев: