Новите „40 до 40“ на 2017 вече са факт!

На 13.04.2018 се проведе заседание на журито в проекта 40 до 40, сезон 5 в състав: Александър Хинков, журналист в Uspelite.bg, част от класа „40 до 40“, сезон 4; Анастас Гогов, основател и управляващ директор на „The Management Board“; Асен Асенов, директор корпоративни комуникации в ПОК „Доверие“; Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения във „Филип Морис България“; Гергана Грънчарова, собственик и изпълнителен директор на LeadersPlay, част от класа „40 до 40“, сезон 4; Емануил Тотев, директор маркетинг, продажби и логистика в “ТЕСИ“; Ива Цолова, изпълнителен директор на Фондация “Сошъл Фючър” и съосновател на каузата JAMBА; Йоана Колева, председател на Фондация “Сошъл Фючър” и съосновател на каузата JAMBА; Йордан Чорбаджийски, търговски директор „Черноморско злато“; Мила Миленова, Директор „Корпоративни и маркетингови комуникации“ в ОББ

С радост ви представяме новите 40 до 40 на България!

Александър Грозданов, 28 г., собственик и управител в Dextrophobia Ltd.

Той е млад професионалист, избрал да се развива и работи в България. Неговото разбиране за успех и неуморната работа на целия екип на Dextrophobia Rooms са в основата на една от първите стаи-игри в България. Мисията на организацията е да направи живота на хората в София и страната една идея по-интересен, чрез иновативни и активни забавления. 

Чрез продуктите си Cards2Go и Dextrophobia rooms, тази организация поощрява дарителството за различни социални каузи. Александър припознава целите на фондация «Заедно в час» като начин за премахване на неравния достъп до качествено образование на децата в България, както и за ролята на учителя, като активен двигател на промяната. 

Андрей Хадживасилев, 32 г. режисьор и продуцент

Андрей е млад режисьор на успешни документални и игрални филми. Номинацията му е най-вече за детските филми, които създава с желанието да възроди игралното кино с детска тематика. Голяма част от продукциите си финансира сам. С последния си филм - "Случаят Кюри" -  цели да събуди у децата любопитство и желание да се занимават с наука. Планира да прожектира филма си безплатно в читалищата на малки градове в България по време на летния си проект "Детско пътуващо кино".

Владимир Павлов, 36 г., предприемач и екстремен сноубордист

Той е първият български сноубордист, който се спуска от над 7000 м височина. Страстта му към сноуборда започва от 14 годишна възраст и прераства в начин на живот. Преди пет години стартира собствено къстъм производство на дъски под бранда VP snowboards. 

Вяра Савова , 28 г., юрист

Освен, че е сред малкото юристи в България, специализирали «Права на човека» и работещи в тази сфера (чрез организацията си "Лечение без граници", както и като правен сътрудник на "Заедно в час"), Вяра е създател на единствената за България формация, насърчаваща правните иновации - Sofia Legal Hackers. Целта й е  да информира гражданите за правата им в дигиталния свят. Това тя  постига чрез организирането на събития със свободен достъп, на които се дискутират теми като защита на личните данни, защита на здравна информация, реалните проблеми във виртуалната реалност и др.

Даниел Георгиев, 22 г., програмист

Преди двайсетина години, когато е едва на 19, Даниел създава Iris – софтуерно приложение, достъпно за компютър и телефон, което се ползва от около 2 милиона потребители в цял свят и пази очите от вредната светлина на монитора.

Десислава Николова, 30 г., предприемач

Възпитаник на Русенския университет. Създава първия електрически скутер в България с двигател от 1500 W и батерия от 72 V, който може да развива до 45 км в час и изминава 60 км с едно зареждане. Разходът му за пробег от 100 км е 1 лв. Скутерът се зарежда в стандартна електрозахранваща мрежа.

Димчо Деянски, 31 г., stand-up артист

Дими е стенд-ъп комик извън рамките на стандартния БГ хумор. Освен че развива собствен стил, сериозно подкрепя развитието на цялата стенд ъп сцена в България - търси нови таланти (през различни формати), работи с тях, популяризира този хумористичен жанр и разширява публиката му в София и страната. Организира и благотворителни стенд-ъп спектакли, чрез които подкрепя и други каузи.

Димитър Косев, 25 г., диригент

Димитър Косев е най-младият диригент в България.Дебютът му на българска сцена е през 2013 г., когато открива Международния конкурс "Франц Шуберт". Оттогава до днес е дирижирал редица премиерни спектакли, а през ноември 2016 г. излиза на една сцена със световно известното мецосопрано Веселина Кацарова по нейна покана. 

Инициатор и създател е на иновативни проекти като "Queen - Шоуто продължава" и Deep Purple & Rainbow tribute "Children in Time". Димитър Косев вдъхновява и обединява за работа десетки професионалисти в България от различни музикални жанрове. 

Евгений Димитров, 26 г., учител

Евгений създава "Невидимите" заедно с Николай Николов. Проектът има за цел да възроди живота на село, да обърне внимание на самотните възрастни хора, забравени от своите градски чеда; да се погрижи и да им вдъхне надежда, че някой мисли за тях.

Емил Милков, 33 г., треньор по плуване

Председател и старши треньор на Национален спортен клуб Олимп.

Работата му е  не просто да научи децата да плуват, а и да им създаде умения, знания и навици, които ще им помогнат да се адаптират и напредват, както в басейна, така и във всяко друго  начинание!

НСК “Олимп” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза и  обединява състезатели, треньори и любители на водните спортове. 

Зоя Петрова, 30 г., галерист  - ЧАКАМЕ Я

Зоя е галерист на най-новото галерийно пространство в София -  „Структура“. Завършва Ecole du Louvre Paris и работи в галерия за съвременно изкуство във френската столица, но не след дълго се връща в София, за да продължи работата си в тази сфера. 

Ивалина Илчева, 33 г., шоколатиер

Ивалина е с две бакалавърски степени и МВА степен по маркетинг от университета в Сиатъл, САЩ. Тя е управляващ партньор в семейна шоколатерия за ръчен шоколад „Casa Kakau“ - първата българска компания с най-престижното отличие „International Chocolate Awards“. Компанията е лауреат на редица други отличия и само за една година успява да пласира своите продукти в над 18 града на България и вече изнася за Италия и Сърбия.

Лазар Радков, 35 г., вдъхновител за здравословен начин на живот

Лазар е основател на проекта за здравословен живот Live To Lift. Води семинари за здраве и спорт, провежда лекции и обучения в Telerik, HP, SoftUni, “Аз мога тук и сега!”, Център за работа със зависимости и други. Вярва, че повечето хора не покриват дори две от следните бази – адекватно движение, хранене, почивка и забавление. За целта издава книги и помага на всеки, който иска да промени начина си на живот към по-добро.

Любо Георгиев, 36 г., архитект

Любо се утвърждава като един от най-активните архитекти по отношение на градското развитие в България. Той е в основата на създаването на проекта "Визия за София" (https://vizia.sofia.bg/). С последователните си усилия успява да създаде и  втори екип към "Визия за София", който се занимава със събирането на информация за проекта. В опита си да реформира цялостното градско планиране на столицата, Любо печели  конкурса за Директор на Софпроект, където доразвива своето виждане за цялостното стратегическо и дългосрочно развитие на града. 

Любомира Велчева, 32 г., изпълнителен директор

Любомира Велчева е изпълнителен директор на Фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България“ (наричана за краткост Наградата) от самото и учредяване през 2014 г. Основната и роля е да развие и позиционира Наградата в България като водеща програма, за личностно развитие на младежи (14 – 24 г), която цели да развие ключови качества и компетенции, които да подпомогнат тяхната личностна и професионална реализация.

Завършва Публична Администрация, но професионално се развива в сферата на Човешките ресурси, където има повече от 4 години опит в подбора, обучението, развитието и администрацията на персонал, в голяма международна компания.

Един от основателите е на бизнес академията 9 Academy, където отговаря за обучителния процес и развитието на участниците и общността на Академията. От 2017 е част от екипа на TEDxSofia.

Доброволец и обучител е в още няколко неправителствени организации. Интересите и са свързани с развитието и утвърждаването на неформалното учене като инструмент за развитие на млади, осъзнати и дейни хора.

Обича природата и още повече планината. В свободното време обича да сътворява интересни и красиви неща с ръцете си като оригами и бижута. Обича да снима и да пише!

Мечтае да остави повече от колкото е намерила!

Милко Александров, 22 г., социален предприемач

Създател на платформата "Терминал България", чиято цел е да се даде възможност на всички млади, амбициозни и интелигентни младежи да попаднат в средата на хора, споделящи техния начин на живот, интереси и ценности. А защо "Терминал България"? Много просто – като контрапункт на станалото нарицателно "Терминал 2"-  за напускащите страната. 

"Терминал България» организира лекции сред горния клас ученици в цялата страна на тема - "ИЗБОРЪТ: Да замина или да остана", където се дискутират всички плюсове и минуси на живота тук и извън страната.

Мирослав Мавров, 36 г., юрист

Изпълнителен директор на асоциация „Дебати“ - неправителствена организация, основана през 2011 г. от група ентусиасти от ТУ в София.  Асоциацията организира ежегодни национални и международни състезания, обучения и събития, свързани с дебатите и с гражданската инициатива. 

Николай Стоичков, 29 г., продуцент, режисьор

Ники основава студио „NoBlink!” с мисията да създава и разпространява видео, късометражни и пълнометражни филми, променящи живота на хората в позитивен план. С екип от сценаристи, режисьори и оператори, Ники създава лятното национално турне за българско късометражно кино КИНОlove - на лов за късо кино.

Днес той и екипът му работят върху пълнометражен филм по автобиографичната книга на бившата наркоманка Весела Тотева.

Никола Вълчанов, 35 г., програмист

Благодарение преподавателския си опит и на ентусиазма да превърне програмирането в мечтана професия за младите, Никола успява да убеди мениджмънта на компанията, в която работи да създадат вътрешнокорпоративен образователен екип. Този екип е посветен на изготвянето на стажантски програми и на разработването на учебни материали и методологии по софтуерно инженерство, които да са в помощ на държавната образователна система при подготовката на бъдещите ИТ специалисти в страната. Никола силно вярва в потенциала на държавната образователна система и оказва експертна подкрепа в негова полза. Организира инициативи в различни градове на страната.  

Никола Рахнев, 34 г., вдъхновен мечтател

Създател на иницативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора (www.gorata.bg)”. Досега в екип с доброволци, са залесили 170 000 фиданки. Никола наема изоставен горски разсадник, плаща със собствени средства за отглеждане на посадъчен материал, инвестира време в природозащитна кауза.

Николета Петрова, 31 г., учител, визионер

Николета създава първото свободно училище в Бургас. Със свои съмишленици, повярвали в идеите й за алтернативно образование, успяват да преобразят необитавано старо училище, където в момента се обучават първите два класа по метода Френе -  www.frene.bg. Николета вярва в силната връзка между деца, родители и учители, а системата на образование Френе е хибридна структура между мултидисциплинарност, сугестопедия, учене чрез преживяване, самонасочено учене и преподаване по държавния образователен стандарт. Ники подпомага развиването на подобни образователни структури и в други градове. Тя е и един от инициаторите на кампанията «Бургас рециклира» www.burgasrecycle.com.

Орлин Денков, 38 г., председател на читалище

Съучредител и председател на едно от най-младите читалища в България - "Иван Вазов - 2014", гр. София (www.vazov.bg). Инициатор на платформата на българските читалища и обществени организации - iskrata.bg Работи в сферата на обществените проекти повече от 10 години, с фокус социални и образователни инициативи, насочени към хората с увреждания, към децата, технологиите и градската култура. Чрез съвременните технологии Орлин се стреми да запази българското читалище като център на просвета и култура и то да стане отново привлекателно за младите хора. 

Панчо Карамански, 26 г., DJ, продуцент

Създател на програма за обучение за незрящи, които искат да се научат да записват, миксират и мастерират музика. Панчо също е незрящ и е от онези хора, които вдъхновяват и запалват искрата у всеки от нас. Нарушеното му зрение не го е разколебало да продължи да вярва, че може…че може да се занимава с музика, и то на професионално ниво, и го прави вече 10 години.

Пепи Димитрова, 39 г., ПР експерт и социален предприемач

Пепи е създател на проекта за финансова грамотност "Финансология", насочен към детската аудитория и имащ за цел да събуди у децата любопитство и желание да научат повече полезни неща и да изградят правилно отношение към парите от най-ранна възраст. 

Петър Теодосиев, 29 г., Гл. редактор на списание "Българска наука"

Петър е един от създателите - преди 11 години - на проекта „Българска наука“. В момент ръководи сдружението „Форум Наука“, което е собственик на онлайн списанието „Българска наука“, на сайта nauka.bg и на онлайн магазина KupiNauka.com. 

Поли Янкова, 30 г., основател на MindHub

MindHub e първият иновативен клуб по програмиране за деца на възраст между 6 и 11 години. Курсовете, организирани от MindHub помагат на децата да развиват логическо и аналитично мислене, изучавайки основите на програмирането. Мисията на клуба е да насочи интереса на подрастващите към технологиите, без които успехът е немислим. 

Росен Богомилов , 27 г., учител 

Росен е учител по история и по география в 106 основно чилищев кв. Христо Ботев в София, където работи от шест години. Завършва специалност История и география във ВТУ и Образователен мениджмънт в СУ «Климент Охридски». След участие в програмата «Заедно в час», става част от управителния съвет на фондацията. 

Росен преподава в училище, където учат предимно деца от ромски произход. Той също е ром.  Кандидтствайки за работа преди шест години получава предложение единствено от това училище. Но не се демотивира, напротив, посвещава се на своите ученици, за които е не само положителен ролеви модел, а и приятел, който целенасочено ги съветва да излязат от ограниченията на квартала, да си поставят по-смели мечти и да работят за осъществяването им. Намира начини всеки месец да ги води на театър, да посещават музеи, галерии, държавни институции. 

Ростислав Аврамов, 27 г., доброволец във Ферма “Приятели на четири крака”

Ростислав е част от екипа на “Приятели на четири крака” - първата в България ферма-убежище за селскостопански животни, пострадали от човешко насилие, както и такива с вродени аномалии.  

Светлин Наков, 37 г., вдъхновяващ просветител

Светлин е с над 15-годишен опит като софтуерен инженер, мениджър на софтуерни проекти, консултант, лектор и предприемач с богат опит в NET and Java EE platforms, информационни системи, бази данни, уеб разработка и софтуерно инженерство. Автор е на 7 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, както и на десетки технически и научни публикации.  Носител е на държавната награда“Джон Атанасов”. 

Управлява проектът "Софтуерен университет" на СофтУни - основан с идеята за иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в програмирането. 

Светлозара Христова, 30 г., мениджър в сферата на културата

Тя е Изпълнителен директор на Фондация за културно развитие СИДЕЯ.  Най-устойчивият проект на организацията е RADAR Festival Beyond Music. В рамките на фестивала се представят музикални проекти, в които си дават среща разнообразни артистични форми  -  филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и... технологиите. Фестивалът е носител на Европейски лейбъл за качество и е отличен с наградата „Media AwАRTs" 2015. 

Светлозара е и съ-организатор на платформата за съвременен танц и пърформанс MOVING BODY, която предлага както ателиета за деца и младежи, така и специална програма от късометражни филми на тема танц и видео-арт. 

Силвана Павлова, 39 г, преводач жестов език

Основава първото неделно училище за деца с увреден слух. 

Работи като преводач в Съюза на глухите в България. Създава и участва в уникални за страната инициативи, като: 

преподаването на религия на глухи деца, превод на театрални постановки, участия в театрални постановки с глухи лица. Организира първия православен лагер за глухи деца.

Славея Костадинова, 35 г., председател и основател на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България “

Основател на сдружение Спина Бифида и Хидроцефалия България СБХБ (http://sbhb.org/), което възниква, за да отговори на нарастващите нужди на хората от подкрепа и помощ, достъп до информация, обмяна на опит и идеи, защита пред държавните институции. Освен изброеното, приоритет в работата на сдружението е първичната превенция, повишаване качеството на живот на хората с увреждания, както и качеството на социалните и здравни услуги и достъпа до тях. 

Стефан Христов, 32 г., социален предприемач

Чрез създадената от Стефан платформа (pisar.bg) всеки може да получи напълно безплатно всякакви видове документи (договори, пълномощни и др.). Това става бързо, лесно, технологично и без бюрокрация като по този начин се спестяват време и средства.

Теодора Малинова, 28 г., учител по география и биология и докторант в СУ

Младата учителка привлича вниманието на децата с нестандартен метод - рисува уроците, които преподава. По този начин, забавлявайки се, децата научават повече от очакваното за възрастта им. 

Християн Маринов, 22 г., курсант

Посвещава свободното си време в помощ на деца, лишени от родителски грижи. Основател е на кампанията "Приятели на доброто" .  Със свои съмишленици, успяват само за мсец да съберат 5 000 лева, за да помогнат на деца от Силистра, лишени от родителски грижи и с увреждания. Добротворците помагат не само финансово, но и организационно.

Ясен Гешев, 38 г. предприемач, артист, визионер

Ясен е основният двигател на фестивала за градско изкуство в София Urban Creatures - http://urbancreatures.bg/. За няколко години успява да промени столичния квартал Хаджи Димитър в галерия на открито с над 15 монументални творби по фасадите на жилищните блокове. Напоследък все повече туристи посещават квартала, за да разгледат рисунките и да ги фотографират. 

ЕКИПНА: Велизар Стефанов , 28 г., и Методи Терзиев, 31 г., социални предприемачи

Те са инициаторите на «Отвъд спорта» - организация, която цели подпомагане на аматьорския спорт в градовете. “Отвъд Спорта” обединява хората за спортуване на открито.

ЕКИПНА: Ива Рельовска, 32 г. и Виктор Андреев, 37 г., управители на конна база

Ива и Виктор са управители на конна база СПАРАТА и провеждат безплатни терапии за деца, болни от детска церебрална парализа и аутизъм. Терапиите са свързани с яздене на кончетата, общуване с животните и природата.

ЕКИПНА: Десислава Василева, 33 г. и Мария Маркова, 37 г. медийни експерти

Номинацията е за проекта "Работилница за репортери", реализиран от регионалния портал ЕспресоНюз. Проектът на Деси и Мария цели да помага в професионалната ориентация и да обучава на творческо писане учениците от средните училища в шест общини на запад от София - Божурище, Драгоман, Годеч, Костинброд, Своге и Сливница. 

ЕКИПНА НОМИНАЦИЯ: Живко Стефанов, 39 г. и Стойно Кълвачев, 37 г., Предприемачи и инженери

Компютърните специалисти изобретяват печка без дим, която не замърсява въздуха. В тази горивна камера вредните емисии са сведени под 1%.

Честито на новите 40! Благодарим ви, че ви има! Очаквайте скоро интервюта с всички тях в ефира на Дарик радио! 

В съдържанието на статията са използвани текстовете от публичните номинации, които събирахме от 01.03 до 01.04.18 г.