Родопчанка събра колекция от 764 крави

Родопчанката Милкана Йорданова увеличи колекцията си от сувенирни крави на 764 броя, като до дни очаква де да се увеличат с още няколко.  Събирането на необичайната колекция стартира преди десетина години, като в нея няма повтарящи се сувенири. „Започнах събирането им случайно, след като открихме къщата за гости „Млечен дом“. От тогава се превърна в традиция, всички гости и приятели да ми носят подаръци - крави „ разказа 62 – годишната жена от смолянското село Смилян.

Колекцията съдържа крави от почти всички точки на земното кълбо.

 „Имам сувенири от Китай, Япония, Америка, като най-много са от Унгария“, добави Милкана Йорданова. Кравите са изработени от различни материали, като се започне от плюшени, дървени, метални, керамични и т.н. За „свещените“ крави има специално отделен кът в къщата за гости, който обаче с годините отеснял и сега неговият стопанин мисли да го разшири. За последните няколко години колекцията й се е увеличила с няколко стотин екземпляри.

„Стана им тесничко, пък чакам и да се отелят, ще им трябва още място“, с усмивка на уста обяснява Милкана. Тя е категорична, че тази й страст ще продължи и за в бъдеще, като с радост подчертава, че за тази колекция имат заслуга приятелите и гостите на комплекса.

"Всички„ вече знаят, идват ли при мен, задължително с крава, а пък аз ги изпращам с кашкавал“, смеейки се добави родопчанката, чиято съдба от десетилетия е свързана с кравите и производството на млечни продукти в Смолянско.