Доц. Дъбов: Човешкото око не е създадено за натоварването, което му причиняваме

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време.

Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св. Анна”. По думите на специалиста засега все още страда терапията на заболяванието.

Може би един ден ще има средства, които профилактират развитието на тези промени в окото. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е той.

Доц. Борислав Дъбов засегна и темата с още едно заболяване – отлепване на ретината, което той описа като едно от най-тежките спешни състояния в офталмологията. Призивът тук е късогледи хора, при които са налице мушички пред очите, тъмни петна или пък светкавици, незабавно да потърсят лекарска помощ.

Все повече, все по-често и все по-дълго използваме зрителния анализатор за работа. Все повече седим пред компютри, таблети и телефони, на все по-млада възраст и все по-дълго. Това дава натоварване на очите, от което започва отлагане на отпадни продукти под макулата с тенденция занапред да се развие дегенерация на макулата. Това е големият проблем, това става бич в Щатите и в Западна Европа. Сега проблема го има при възрастни хора, но може би занапред дегенерацията на макулата ще започне да се развива в по-ранен етап,” допълни той.

Има добри диагностични методи, но засега все още страда терапията. Лекуваме последствията, а не причината – голямото натоварване. За съжаление все още няма профилактика. Окото не е създадено от природата да бъде толкова много натоварвано, но просто няма как. Може би занапред ще има средства, които да профилактират развитието на тези промени. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е доц. Дъбов.

Цялото интервю чуйте в аудиото.