40 до 40 - Илиан Хаджиин, Мария Балева и Лора Варийска

Продължаваме да ви запознаваме с новите 40 до 40. Тази година за първи път бяха номинирани 10 екипа. Днес ни гостува един от тях.

Това са арх. Илиан Хаджиин, Лора Варийска – Хаджиина и арх. Мария Балева - основатели на студио "Функт". Това е водещ бранд в България за дизайн на обществени пространства, където водещо място имат създадените със занаятчийски техники, елементи. Линията Funkt furniture, продуктов дизайн, който участва на всеки Sofia и One design week от 2011 насам, Vienna design week 2011, Helsinki World design capital 2012, Ljublana design week 2013. Студиото създава някои от най-обичаните частни публични пространства на София - Supastar, Фабрика Дъга, Ракета ракия бар, Спутник, Boom burger, Take a cake и едни от най-запомнящите се офис пространства.

Здравейте! Опишете с няколко думи професията си и предизвикателствата пред нея.

Илиян: Занимаваме се основно с архитектура и дизайн, но и с всички щуротии, които ни хрумнат и имаме желание да направим и да се намери някой, който да пожелае да ги плати. Някои правим и безплатно, но се стараем да са все по-малко.

Какви са предизвикателствата пред тази професия?

Лора- Предизвикателствата в обществените пространства, които правим, са най-вече свързани с това, че едни хора искат да отворят едно място за месец, то да е уникално и ако може да струва най-малко пари. Така че това за нас е в доста голяма степен еквилибристика, повече отколкото архитектура в чист вид.

Илиян- От друга страна, най-интересното за нас, е, че тези пространства, може би исторически погледнато, са изместили площадите и подобни по-големи пространства, които по една или друга историческа особеност са доста по-стерилни и по-малко живи. Това стават социалните пространства- там, където хората си контактуват, живеят ежедневния си живот; и ние мислим, че това е част от нашия принос да направим средата за хората по-човешка, по-хуманна и неофициално казано- хората да се радват.

Доста по-различно е от това, което сме свикнали да виждаме. С какъв екип се работи в такава ситуация?

Мария- Ако става въпрос за проектирането, нашият екип е основно от пет човека, като в момента имаме и няколко стажанти- четирима на брой. Всички освен Лора сме архитекти. Работим и със специалности от всички други сфери, когато това е необходимо. Уважаваме своите майстори, дори преди малко бяхме на един обект, където са едни от най-любимите ни, които се справят чудесно- това е част от предизвикателствата, да намериш хора, които да са съпричастни с твоя проект и да искат той наистина да се получи добре.

Илиян- Това е като режисьорската професия според мен- в някакъв момент трябва да накараш други хора да направят нещо, което е в твоята глава и точно тук се оказва, че идват куп трудности- как нещата биха могли да станат реалност. И все пак ние играем на 120% да ни се реализират проектите, затова те се получават някъде около 60-90%. Общо взето сме максималисти нещата да се случват по възможно най-добрия начин.

Какво сте успели да промените в средата, в която работите и в която живеете?

Илиян- Това, което мисля, че сме успели да променим са до някаква степен стереотипите на хората- едно с тези, които ни поръчват неща, едно с тези, които ги правят и най-основната група са тези, които ги ползват, защото се изумявам за някои неща. Например първият път, когато ги направихме, а именно със Superstar- мислех си , че са супер авангардни за България, но всъщност родната публика ги възприе много добре. Съответно хора, много различни от нашата група от приятели и познати, а всякакви други- поколения от майките и бабите ни. Дори с някои от дървените дограми, които направихме- хората идваха при нас и ни питаха как да си направят такива.

Има ли хора, които ви вдъхновяват или може би вече са го направили?

Мария- баба ми беше архитект, също се казваше Мария Балева и от нея двамата с Илиян сме научили много неща. Тя беше стриктна и последователна и с много специфично отношение към пространството, което мога да кажа, че в университета не сме го получили като отношение към нашата работа.

Как разпускате при тези професии- пътуване или релакс вкъщи?

Лора- Пътуваме доста, поне доколкото можем да си го позволим. Друго, което сякаш се е превърнало в религия в нашия екип е, че много спортуваме.

Къде сте учили?

Илиян- С Мими сме учили във ВИАС или както днес се нарича УАСГ.

Мария- Колегата ни арх. Денков, който не е тук, е учил в Единбург- архитектура.

Лора- Имаме младеж от висшето училище по архитектура Любен Каравелов, момиче, което учи в Дания, френска стажантка, чех- стажант, а аз съм за цвят от Братислава.

Най-ценният урок от родителите?

Илиян- Да ни е трудно и да не се оплакваме.

Мария- Да внимавам повече.

Лора- Много трудно, не мога да избера само един.

Ако имаше филм за мен, той щеше да се казва?

Илиян- „Детето- чудо-гений“

Мария- „Леля Мария“

Лора- „Как може сутринта да тичам, през деня да работя, а вечерта на дискотека и все пак да се наспя?“

Искам да променя?

Мария- Мързела си.

Илиян- Света.

Лора- Всичко.

Като малък исках да стана?

Илиян- Архитект

Мария- Аз също.

Лора- Аз исках актриса, като мама и татко, но ме спряха.

Какво е посланието Ви към нашите слушатели?

Мария- Всеки може да промени нещата, когато започне с това, в което вярва наистина.

Лора- Да не търсят виновни за всичко, а да предлагат решения.

Мария- Постоянно се сблъскваме с този проблем- хората търсят само виновни, вместо да търсят решения. Опитваме се да променим това.

 

Илиян- Всяко голямо постижение е последователност от безброй малки стъпчици, които са свързани с малки до огромни усилия, но в някакъв момент разликата от началото до края на този път е огромна. Няма големи скокове, а множество последователни движения.