Адв. Веселина Александрова: Пловдивчани се чувстват изключени от решенията за града

Езикът на омразата, който влезе в Общинския съвет е недопустим. Това заяви адв. Веселина Александрова, председател на "Да България" в Пловдив по повод актуалните новини от седмицата, свързани с извънредната сесия на местния парламент.

По думите ѝ е изключително опасно български народен представител да заявява, че ще се използват всички законови и ако трябва незаконни средства, за да се спре скандален за града проект.

Политизирането на ОФ "Пловдив 2019" и липсата на гражданско участие в управлението ѝ, определено губи доверието на пловдивчани към работата на фондацията, коментира още в рубриката "Ако бях кмет" на Дарик адв. Александрова.

Проблемът е, че пловдивчани се чувстват изключени от добрите решения за управление и развитие на града и голяма част от десните избиратели в Пловдив  от много години гласуват за "по-малкото зло", категорична е адв. Веселина Александрова. 

От "Демократична България" скоро ще  представят цялата си концепция за развитие на града в специален сайт, откъдето пловдивчани ще могат да видят решенията за създаване на т.нар. умен град. 

Представителите на политическата формация са убедени, че следващият Общински съвет на Пловдив ще изглежда доста по-различно и "Демократична България" ще има решаващо участие в него.

По отношение на един от основните проблеми на града - мръсният въздух - от "Демократична България" са убедени, че всеки "умен град" е екологичен.

Състоянието на атмосферния въздух може да се следи и чрез над 70-те сензора на гражданската мрежа AirBG, чиито данни са абсолютно достоверни, но местната власт ги пренебрегва.

В Пловдив енергийните помощи за твърдо гориво трябва да бъдат заменени с ваучери за електроенергия.

Може да се подложи на обществено обсъждане възможността за  разширяване на пешеходната зона в центъра, предоставяне на услуга за споделени електромобили, велосипеди под наем, както и облекчаване на трафика, чрез нови автобуси, алтернативен градски транспорт и др. мерки, които със сигурност ще подобрят състоянието на атмосферния въздух.

Опазването на зелените площи на града и създаването на много нови паркове в отделните квартали е изключително важно, както за по-добрия въздух на пловдивчани, така и за възраждане на кварталната общност, смята адв. Александрова.

Незаконното строителство е следствие на тотално отсъствие на всички институции от ромските махали и може да бъде преустановено само с твърда воля на местната власт, коментира тя и третия голям проблем на Пловдив.

Чуйте цялото интервю в аудиото: