Александър Оскар в "Седмицата"

Доцент Александър Оскар е началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. Той е "Лекра на година", гостува на слушателите на Дарик радио.

Моята награда трябва да бъде колективна за всички медици на първа линия в борбата срещу коронавируса, които са в интензивните отделения, обяви пред „Дарик“ офталмологът Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който тази година спечели наградата „Лекар на годината“.

По думите му най-лесно коронавирусът прониква по въздушно-капков път, през дихателната система.

Д-р Николай Брънзалов: Носенето на маска показва съпричастност към случващото се

Не трябва да залитаме от едната крайност в другата - тоталното да игнорираме предпазните средства или пък тоталното да се вманиачаваме в тях, това не е правилно, посочи д-р Александър Оскар. Той коментира, че мерките трябва да бъдат разумни.  Офталмологът посочи, че той самият при прегледите на пациенти носи почти непрекъснато маска, защото смята, че това е много важно. 

Вярвам в разумния баланс между мерки, които наистина могат да помагат, но не трябва да изпадаме в ситуация, в която ограничаваме правото на качествен живот на хората, заяви д-р Александър Оскар. Според него маските са единственото доказано предпазно средство, което помага и не влияе на качеството на живот на хората. 

При отказ от лечение на COVID-19 можем да търсим правата си

Във връзка с темата за затворените училища, офталмологът коментира, че учениците са основният вектор на пренасяне на коронавирус. 

БЛС: Дискотеките трябва да бъдат затворени, времето на компромиси изтече

Неизвестните около Covid-19 все още са много, посочи д-р Александър Оскар и добави, че това, което може да се направи към момента е да се забави скоростта на разпостранение. Можем да се надяваме, че скоро ще имаме ваксина, която ще помогне в борбата срещу разпространението. Дотогава трябва да се научим да живеем с този вирус, посочи офталмологът.

Човечеството досега се е спрявало с такива глобални кризи, каза още той. 

Чуйте всички теми в разговора: