А. Димитрова: Трябва да се инвестира в кадрите в сферата на социалните услуги за деца

14-ти благотворителен бал в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение организира на 2 ноември фондация „Сийдър“. В ефира на Дарик изпълнителният директор на организацията Александрина Димитрова изрази надежда събитието да обедини енергията и волята за подкрепа на всички около 200 гости, които ще станат част от благотворителния бал утре вечер в Централния военен клуб в София.

„В момента управляваме осем центъра от семеен тип, където се грижим за 70 деца и младежи, които получават 24-часова индивидуална грижа. Отделно имаме и център за социална рехабилитация и интеграция, където предлагаме услуги на 30 младежи с интелектуални увреждания и техните семейства“, разказа Александрина Димитрова.

Тя подчерта, че за организацията грижата за тези деца е дългосрочен ангажимент и благотворителният бал е един от начините да набират нужните средства.

„Средствата, събрани от бала, стигат за около два месеца, ако изчисляваме математически, но пък това събитие има друга добавена стойност – така ние можем да обединим тези хора зад нашата кауза. Практиката показва, че дойдат ли веднъж на събитието, те стават наши дарители и в бъдеще, като въвличат и други хора. Така те стават наши посланици“, обясни Димитрова.

По темата за проблемите в сферата на социалните услуги изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ коментира, че основният проблем е свързан с човешкия фактор. Според нея при закриването на специализираните домове се е инвестирало много в строителството и оборудването, което е било нужно, но се е забравило за нуждата от достатъчно подготвени хора, които да работят с децата.

„Това като че ли остана на заден план, продължава да не се инвестира в хората, заети в социалната сфера - все повече и местната власт и организациите усещат недостиг на такива кадри. А нуждата от такива хора вече е крещяща“, призна Александрина Димитрова.

За благотворителния бал на „Сийдър“ и за работата в сферата на социалните услуги за деца в неравностойно положение слушайте разговора на Йовка Йовчева с Александрина Димитрова.