Бягане срещу деменциите организират в Южния парк

5-километрово бягане срещу деменциите стартира тази сутрин в Южния парк в София. С него организаторите от сдружение „Алцхаймер България“ искат да привлекат вниманието на обществото и институциите към проблем. В страни със застаряващо население като България болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция се превръщат в предизвикателството на 21 век.

Над 100 000 са хората с деменции у нас, като половината от тях са с Алцхаймер. В Европейския съюз са регистрирани над 7 милиона души с деменция, като прогнозите са, че броят им ще се удвои във Западна Европа и ще се утрои в Източна Европа.

Здравословното хранене и спортът като превенция могат да забавят или да предотвратят заболяването, каза пред Дарик Лора Любенова – доброволец в сдружение „Алцхаймер България“. 

Лора Любенова коментира, че няма регистър, случаите не се отчитат и в същото време е много трудно да се работи на терен, защото има и недостиг на подготвени кадри. „Голямо предизвикателство е и ранното диагностициране, което би довело до забавяне на заболяването, на неговото прогресиране", добави тя. 

Засега няма лек за тези заболявания и затова социалната им тежест е много голяма. Затова и деменциите са обявени за заболяването на 21 век - учените са категорични, че те ще бъдат огромен бич и за здравните и за социалните системи, защото човек от семейството най-често остава у дома да гледа болния, обясни още Любенова. 

Болният не разбира във какво се намира, но семейството със  сигурност го приема много тежко, посочи още тя. 

Понеже е доказано специално за съдовата деменция, че ако спортуваме, ако сме в тонус и се храним добре, тези заболявания могат да бъдат предотвратени – затова и решихме да направим това бягане в Южния парк в София съвместно с иницитивата от “5kmrun“, обясни Лора Любенова. Но според нея е най-важно да хората да бъдат предизвикани да говорят за превенция, да не чакат да се случи най-страшното, а да се движат.

В България има някаква стигма и срам да се говори за тези заболявания, смята Лора Любенова. "Оказва се, че много мои приятели са преживели това в семействата си, но никога не са казали – българите си мълчат и се опитват да се справят сами, а трябва да се говори за това и да се намерят общи решения за всички – как процедираме, когато имаме дементно болен, как семейството избира как да постъпи със своя близък, за да се чувства той най-добре", обясни още тя. 

По думите й институциите трябва да са по-гъвкави, защото все по-често на улицата се срещат объркани хора, които не знаят къде са и накъде са тръгнали. "Ако видим такъв човек на улицата и го заведем в едно РПУ там не трябва да ни отпращат, не трябва гледат на него само като на проблем, а да дадат инструкции как се процедира", коментира още тя. 

Още за проблемите на заболяването слушайте в разговора на Йовка Йовчева с Лора Любенова.