Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти

Мобилно приложение, създадено от българи, помага на пациенти от Източна Европа лесно да намерят лекари в страната си и чужбина, да запишат и заплатят за час, след което да извършат онлайн медицинска консултация. Един от създателите на приложението е Кирил Кандиларов, съсобственик на медицинска лаборатория "Кандиларов."

"Приложението се казва Хелтико и идеята от него е от 2015 година. Тогава поканихме западен специалист от Германия, който дойде и ни консултира. През 2018 година стартирахме приложението, а година по-късно и мобилното приложение. 2020 година направихме интернет страница, на която да се правят и писмени консултации. Използвали сме изцяло български екип," обясни Кандиларов.

"Като се отвори мобилното приложение, има лекарски специалности. Когато пациентът влезе, например, в сектор кардиология, той си намира съответния специалист, вижда свободните му часове, би могъл да си напише симптомите, както и да прикачи снимки," допълни създателят на апликацията.

Приложението, по думите на Кандиларов улеснява както пациентите, така и лекарите.

"В много случаи, като например при кардиологично заболяване, първото посещение при лекаря е важно - трябва да отиде на място, да си направи ехография, кардиограма. След това обаче, ако пациентът е в провинцията, може да си направи кардиограма и да я изпрати на лекаря чрез приложението. При много от лекарските специалности е достатъчна една видеовръзка, каквато позволява приложението, за да се направи консултация," обясни още Кандиларов.

Един разговор за телемедицината, началото й и нейното бъдеще, можете да чуете и да видите в аудиофайла и във видеото.