Българска държава съществува преди 681 г., доказва договор от 480 г.

Доц. Веселина Вачкова

интервю на Искра Койчева

СЪБЕСЕДНИКЪТ НА ДАРИК

Доц. Вачкова за договора от 480 г., който доказва, че българите сме имали държава още преди 681 г.

България е съществувала поне 200 години преди 681 г. Това ще учат от новото помагало по история „Моята България“ децата след 5 клас.

В наши дни стават все по-добри разчитания на историческите извори и все повече учени започват да говорят за автентичната българска история, неповлияна от въздействието на различни фактори и чужди школи. Българската академия на науките има специален сайт, на който могат да се видят различни извори, а историците имат свободата да публикуват изследванията си, свързани с тях. Това коментира в интервю за Дарик радио доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания на БАН и директор на историческия музей в Перущица. 

Тя е и съавтор на новото учебно помагало,  което представя на широката публика  интересни факти за историята на народа ни, от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система у нас. Някои от  доказателства се публикуват за първи път. Учебното помагало се издава  от Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“, по идея на Д-р Милен Врабевски.

Немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, от там и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка – това са тази на траките на Балканите и на етруските племена  на Апенинския полуостров. Така доц. Вачкова отговори на въпроса, защо темата за цивилизацията на траките е табу, както и фактът, че те са имали писменост. 

Палеобалканската писменост е със сигурност най-старата. Тя предшества познатите Линеар А, ползван на о. Крит  и Линеар Б. Вече никой не оспорва и съществуването на Библията на бесите, уточни тя. Гръцките извори обаче са тези, които никога не забравят да споменат, че писмеността им не е дадена от финикийците, а от траките. Факт е, че Свети Йоан Златоуст проповядва на тракийски език, а Константин Кирил Философ, в своята реч в защита на славянската писменост, също изброява  създателите  на гръцката азбука – всички те са древни тракийски мъдреци, твърди доц.  Веселина Вачкова.  Редица изследователи доказват как се развива писмената система на нашите деди до времето на Светите братя Кирил и Методий. Според нея съвременните жители на България, несъмнено сме потомци на траките – факт, който дълго се неглижира от науката у нас.  В новото учебно помагало не пише, че траките  са "претопени" от прабългарите и славяните, както сме учили поколения българи.

Доц. Вачкова изследва и разпространението на ранното  християнството в България. Още в първи век след новата ера на територията на днешната държава са съществували няколко апостолски църкви. Известни са в Одесос на св. Апостол Андрей, в Августа Траяна, във Филипопол и Сердика, където е апостол Св. Климент, станал по-късно известен като Климент Римски.  

По повод хипотезата на някои изследователи, че Апостол Павел е извършил едно от първите покръствания във водите на река Марица, доц. Вачкова заяви, че много е възможно в изворите да се споменава наистина Филипопол, а не гръцкият град Филипи, тъй като апостолите в първите векове на новата ера са посещавали големите градове в древността. 

Има данни, че първата християнска община на територията на днешен Пловдив, е създадена между 30 – 54 г. и апостол Ерм е първият епископ по тези земи.  

Новото издание разкрива и още един сензационен факт. Има запазен договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон. Според гръцкия историк Йоан Антиохийски  Зенон извикал българите за съюзници (ок. 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава, категорична е доц. Вачкова.  За признаване на една държава  в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили  в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България. През 681 година, когато официалната история смята, че е образувана българската държава, се провежда VI - ия Вселенския събор в Константинопол по повод ерестта на монофизитите. Този събор утвърждава и православното учение.  През 681 г. се  състои и битката при Онгъла, при която, както всички сме учили, водената от Константин IV Погонат 40-хилядна византийска армия е разгромена и империята е принудена да подпише мирен договор, по силата на който "се задължава да плаща годишен данък на новата българска държава".

 Като византолог доц. Вачкова доказва и тезата, че византийските императори Лъв I Бес, Максимин Трак, и Константин Велики имат тракийски произход. За Максимин Трак всеки любител на историята е чел, че той не е имал знатен произход и неслучайно се нарича Тракиецът, а според изследователката, не е случайно и името на Лъв I Бес. Известно е, че имената на римските императори са подсказвали техния произход, а едно от най-известните тракийски племена по нашите земи са бесите.  

Това означава, че в известен период от историята, може да говорим за Тракизация на Рим, а не на романизиране на Тракия и Балканите, коментира историчката. 

Освен с научни факти и оригинални исторически извори, читателите на „Моята България“ ще могат да видят и много автентични снимки, карти, изображения и рубрики.

Още любопитни информация за историята на България, може да чуете от прикачения звуков файл. С доц. Д-р Веселина Вачкова разговаря Искра Койчева. Въпросите към изследователя от Института за исторически изследвания на БАН са свързани и с лично изследване на главния редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова за най-старата история на Пловдив и интересни факти, свързани с цивилизацията на траките.

Редактор: Лалка Златанова