Българската фондация “Таратанци” с отличие в престижните награди “Европа Ностра"

| Общество

На 01 септември по време на официална церемония в галерия “Оборище 5” в столицата се проведе награждаването на българския лауреат в тазгодишните европейски награди за културно наследство “Европа Ностра”.

В настоящото издание на конкурса са отличени 24 изключително значимиорганизации от 18 държави, сред които и България, благодарение на фондация “Таратанци”.

От 2014 година насам Фондацията изминава нелек път, следвайки отдадено мисията си да опазва и разпространява българския фолклор. Екипът създава авторски методи, с които гради мост за разбиране и приемственост между фолклора от миналото и съвременната публика. Дейността на фондация “Таратанци” се концентрира в две направления на фолклора - българските народни танци и българските народни приказки.

В танцовата област екипът съхранява за поколенията богатството от български народни хора̀ , изобразявайки ги като графични фигури от стъпки. До момента са дигитализирани и запазени стъпките на 40 български хорà.

Чрез българските народни приказки пък организацията предава мъдростта отминалото в съвремието, създавайки образователни училищни и семейни проекти за деца. Целта е децата да влизат в ролите на различни герои и, преживявайки случките им, да усвояват важни социални и емоционални умения.

Със своя цялостен принос в опазването на българския фолклор фондация “Таратанци” успя да впечатли журито в конкурса “Европа Ностра” и гордо затвърди мястото на страната ни в паневропейската мрежа от защитници на културното наследство. (През 2018 г. фондация „Чудесата на България“ също получи отличие в конкурса).Наградите “Европа Ностра” се връчват от 2002 г. насам по инициатива на Европейската Комисия. Целта им е е да изтъкват и разпространяват най-добрите практики в областта на културното наследство, да насърчават трансграничния обмен на знания и да свързват работещите страни в сферата на културното наследство.

Специални гости на церемонията в София бяха еврокомисар Мария Габриел, Снежка Михайлович (генерален секретар на „Европа Ностра”), Пийт Ясперт (вицепрезидент на „Европа Ностра”), Весна Мариянович (генерален секретар на „Европа Ностра”- Сърбия) и Еуджен Вайда (член на журито на „Европа Ностра”).

На събитието присъстваха също представители на Българската стопанска камара и членове на Европейския парламент, както и представители на социално отговорни компании с интерес да подкрепят проекти в сферата на културното наследство.

Генерални спонсори на церемонията бяха BOSCH, VMware и програмата “Осинови кошер” на “Истински мед”, към които екипът на Фондацията изказа специална благодарност, споделяйки, че с подкрепата на тези три компании са успели да проведат събитието по заслужения тържествен начин.

За доброто настроение на гостите се погрижиха професионалните танцьори от формация “Български ритми”, както и прекрасните момичета от вокална формация “Авигея”.

За да бъде изживяването още по-приятно, гостите се насладиха на ароматното вино “Черга” - виното на модерния градски човек. За класиците имаше бирички “Загорка”, а вкусните сладки и солени хапки бяха дело на майсторите от сладкарници “100 грама сладки”. За да върви събитието по вода, грижата поеха партньорите на “Таратанци” от “Банкя”.

Водещ на церемонията бе Виктор Дремсизов, а медийни партньори - телевизия

Bulgaria ON AIR и Дарик Радио.