Боян Магдалинчев в "Годината"

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред слушателите на Дарик.

Докладът на ЕК за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка даде положителна оценка, това е първият положителен доклад от 2007 година насам, подчерта Магдалинчев.

Според него, системата е показала, че може да се реформира и е показала, че може да върви към промяна.

В разговора бе засегнат важният въпрос за натовареността в съдебната система. Според Магдалинчев, досега върховните съдилища са били много натоварени, с промените вече това се регулира и по справедливо се разпраделят делата между съдилищата.

Категорично трябва да се променят условита в арестите и те трябва да се приведат съобразно с европеските изсиквания, коментира темата Магдалинчев.

По отношение на проверката разпоредена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, по случая "Иванчева", Магдалинчев коментира, че моментът на проверка, при неприключилото дело, не е най-подходяща, а иначе тази проверка е в правомощията му.

Не се готви отстраняване на Лозан Панов като председател на ВКС, категорично каза Боян Магдалинчев и допълни, че не вижда в този момент такива основания.

Що се отнася до промените в НК, които са атакувани и от Президента пред КС, Магдалинчев коментира, че тези промени не са добре прецизирани.

Чуйте всички теми в разговора: