Богдан Боев за тръпката и каузата уайлдлайф фотография

За бившия баскетболист Богдан Боев уайлдлайф фотографията е не просто професия, а кауза. Любовта му към природата и грижата за опазването й говорят от всеки негов кадър. Макар и да казва, че колкото повече си мълчи с животните, толкова по-малко иска да си говори с хората. Защото животните дори и да не ти казват нищо, показват много повече, отколкото хилядите думи и празни приказки, които можеш да чуеш от различни хора в днешно време.

Признава, че колкото повече снима и опознава животните, толкова повече вниква в техния свят и разбира абсурдите на човешкия. В много отношения всичко това ме прави тъжен, като видя какво причиняваме на природата, споделя Богдан Боев.

Определя се, като маришко чедо. Израснал край река Марица, през ваканциите и почивните дни- в димитровградското село Ябълково. Любовта и грижата към природата и животните смята, че е наследил от баща си, който възпитал у него това отношение. Снима повече от 11 години, но от 3 години превръща уайлдлайф фотографията в своя професия, след като се пенсионира, както казва, като състезател на „Черно море“. Решението взема в Христовата възраст- на 33 години, след 17 години в професионалния баскетбол.

Започва работа във фирма, която се занимава с екотуризъм и организира наблюдение на птици, фотография на диви животни, екотурове, наблюдение на природни забележителности, като отговаря за фотографската част. Продължава с уайлдлайт фотография в Полша, снима във Финландия. Сега живее в Шотландия със съпругата си Нели, където преди година се ражда и дъщеричката им Поли. С Нели ги среща също фотографията на диви животни и птици в естествената им среда и двамата изповядват каузата за опазване на природата. А Богдан Боев мечтае един ден да се върнат в България.

Чуйте в приложения файл един от най-добрите български фотографи анималисти Богдан Боев- за  приключението, тръпката и каузата уайлдлайф фотография.