Борис Велчев в "Годината" на Дарик

   

"От 2007 г. магистратите у нас нямат имунитет за престъпления от общ характер и всеки един прокурор, съобразно неговата компетентност, би могъл да привлече към наказателна отговорност главния прокурор", заяви в предаването "Годината" на Дарик председателят на Конституциония съд (КС) и бивш главен прокурор проф. Борис Велчев. 

Той коментира готвените от кабинета промени в законодателството, свърани с въвеждането на фигурата на т.нар. "независим прокурор", който да разследва главния. До тях се стигна след решение на Европейския съд за правата на човека, според който в процеса "Колеви срещу България" от 2009 г. тази възможност е била пренебрегната при разследването на убийство на прокурора Колев през 2002 г. Съветът на Европа дава срок на България до 2020 г. да създаде работещ механизъм за разследване на обвинител №1. 
 
В сряда правителството гласува да отправи искане до КС за тълкувателно решение по темата с контрола върху главния прокурор като формулираният въпрос е: „Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?“  
 
На въпрос възможно ли е изобщо да се провежда такова разследване срещу главния прокурор, Велчев отговори положително. "Дали има решимост у обвинителите да разслеват ръководителя си е друг въпрос", каза той и допълни още, че "с правни средства няма как да изградим нито морал, нито професионална решителност". 
 
Велчев категорично отрече да е консултирал предварително премиера или правосъдния министър по темата. Заяви, че въпросното искане за тълкуване на Конституцията няма да отнеме много време, но все пак разумният срок е два-три месеца. "Какво смятам по темата, ще напиша, когато му дойде времето", отговори лаконично председателят на КС. 
 
Цялото интервю с проф. Борис Велчев, чуйте в звуковия файл: