Бум в популярността на eSports у нас

| Свят

eSports – електронните спортове – представлява състезания и турнири, посветени на видео игрите. Най-популярни сред тях са добре познатите заглавия като CS:GO, Fifa, LoL,Dota 2 и много други. Историята на електронните спортове буквално се пише в момента, защото както по цял свят, така и у нас, те набират невероятна скорост и стават все по-популярни. Турнирите по видеоигри са толкова известни и търсени, че успяват да се превърнат в едни от най-масово посещаваните събития. Електронните спортове са толкова нашумели, че от Олимпийския комитет започват да обмислят дали да не ги причислят към официалните спортни дисциплини. А букмейкърите вече ги признават за спортове, защото в сайтове като bet365 спортни залози има не само за футбол, хокей, бокс и тенис, но и за електронни спортове. 

Мащабен световен прогрес за eSports

Статистиката е категорична в невероятния успех, който бележат електронните спортове. В почти всички показатели на своето развитие те бележат изключителен ръст, който за последните 5 години е повече от показателен. Така например, говорим за общ генерален ръст за степента на информираност относно тези спортове. Ако през 2015 година едва 800 хиляди души са чували за eSports, през 2017-та за тях имат понятие над 1.28 милиарда души от цял свят. И тази популярност се увеличава, защото само след една година, броят на хората, които са чували за електронните спортове, достига до 1.43 милиарда. 

Трябва да отбележим, че не просто повече хора са наясно какво са eSports, но и много повече се интересуват от тях. Доказателство за това е огромният ръст на хора, които регулярно или от време на време гледат електронни спортове. Тук е мястото да отбележим, че за гледаемостта и повишения й ръст сериозно влияние оказва и бумът на още една индустрия, свързана с компютърните технологии, а именно тази на видео платформите. Ако преди гледането на видеа бе свързано основно с качените материали в YouTube, днес на същата платформа можем да проследим събития на живо, в това число и от света на спорта и да, от света на електронните спортове, също. Нещо повече – YouTube има редица конкуренти в лицето на популярни платформи, създадени именно с тази цел: да предават събития и изобщо записи на живо (например, уроци, семинари и т.н). Сред тях доста изявена напоследък стана Twitch, която е и част от културата на съвременните eSports фенове. А гледащите такива спортове скача с цели 12.3% между 2018-та и 2019-та година, като по-късно, през 2019-та година общият брой на феновете, които наблюдават такива събития, достига 443 милиона. От тях цели 245 милиона са постоянно следящи eSports събитията, а останалите 198 милиона се определят като любители ентусиасти. 

Българската следа в eSports 

Да, такава има. И няма как да няма, защото ако се върнем в 90-те години, ние на практика започнахме да се характеризираме като геймърска нация. Днес обаче кварталното събиране за денонощен турнир на CS:GO или Dota 2 е заменен с професионалните отбори по eSport. В България имаме няколко такива, с които се гордеем неистово. За пример ще посочим отбора SKADE. Само преди няколко дена те спечелиха голямата награда в престижния  eSport турнир, Elisa Invitational. Нашите момчета успяха да надвият с 2:0 (16-7, 25-22) състезателите от отбора Nordavind в големия финал на турнира по CS:GO.