Цаца, ама риба! Дребосъкът детронира рапана

Цацата детронира рапана в улова в Черно море, а със запаси от  40 и 60 хиляди тона в българската акватория, е и лидер в популацията. При квота от е 8 500 тона и реален улов между 4 000-4 500 тона на година, няма опасност рибата да свърши. С тези данни Димитър Вълков, директор на Дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси“ в ИАРА успокои потребители и риболовци, обезпокоени от спекулациите за драстично намаление на запасите в черноморската екосистема и внос на дребната рибка от… далечен Китай.

В България уловът на цаца е устойчив, той задоволява вътрешния пазар, като има и индикации за по-голям дял на износа, подчерта Вълков.

Страната ни остава и сред водещите в световните доставки и на черноморски рапан. По експорт към азиатските страни, се конкурираме с Турция, като заради засиления интерес от Корея и Япония, дълго време рапанът бе и номер едно в улова у нас, поясни Вълков.

Тенденция към стабилизиране и възстановяване на популацията се наблюдава и при калкана, допълни той, въпреки че видът се оценява като преексплоатиран. 

Надеждите са за увеличение на риболовните квоти, каза Димитър Вълков. И фокусира вниманието към нов проект, разработен от ИАРА.  Той ще бъде насочен към научното изследване на запасите от различните видове риби, мониторинг на разтоварванията на улов край родните брегове и събиране на биологични данни за всички видове и морски организми чрез наблюдатели на борда на риболовни кораби от флота на Република България. Стойността на проекта е близо 1.700 000 лв. Крайният срок за изпълнението му е юни 2020 г.

Още от Димитър Вълков, чуйте в следващите минути: