Цветан Цветанов в "Седмицата"

 "Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия. Ресурсите за постигане на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на България чрез участието на "наши" компании, като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени". Това се твърди в последния доклад на Евро-атлантическия център за сигурност. Кои са те, пита водещият. „Начинът, по който се реализират руските енергийни проекти, е непрозрачен. Когато бях в парламента, ние сме защитавали принципни позиции. Подобни нагласи имаше Делян Добрев. Давам за пример с проекта АЕЦ „Белене“. Според първоначалния проект трябваше да има държавна гаранция, а ние казахме, че той трябва да е на пазарен принцип и държавата не трябва да има ангажимент. Аз споделям експертизата Иван Хиновски и на Христо Казанджиев от доклада на Евроатлантическия център да сигурност. Премиерът на България също е участвал в подкрепата на реализирането на газови и енергийни проекти, както и вицепремиерът Томисляв Дончев, който направи срещи, които за някои бяха неоправдани, а част от тях може да са правени и извън страната. Трябва да споменем и Министерството на енергетиката“. Това заяви ръководителят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов пред “Дарик” в предаването “Седмицата”. Той коментира годишния анализ за 2019 г., в който са включени седем глави.

 

„Аз съм съгласен с констатацията на „Блумбърг“. Там се говори за отстъплението, което прави държавата ни с политиките, връщайки ни 25 г. Назад, вкл. и по отношение на хазарта. Тук можем да добавим и законодателни промени, които не са влизали по никакъв начин в предизборната платформа и програма на управлението през трите мандата на ГЕРБ. Става въпрос и за Държавната петролна компания, и за промените в хазарта. С Васил Божков съм се виждал един или два пъти, когато е бил на срещи с премиера Бойко Борисов – той е излизал, а аз съм влизал при министър-председателя. Не съм бил в позиция да се интересувам за какво са си говорили“, каза още Цветан Цветанов.

 

 „Чрез газовият хъб „Балкан“ 90% от количеството гориво ще е от Газпром и ще преминава транзитно през страната ни за Сърбия, Унгария и Словакия. Това е абсолютно обслужване на руските интереси и засилване на руското политическо и икономическо влияние. Капацитетът, който беше предвиден за Южен поток, беше много по-голям. Защо обаче Турският поток ще бъде доизграден и реализиран за 2 години, при положение, че този проект е обсъждан на много по-късен етап, а връзката между Гърция и България вече 10 години не може да се реализира? Не искам да обвинявам никого, а само давам фактите. Нашата цел е обществото ни да бъде информирано. Първият и вторият мандат от управлението на ГЕРБ са съвсем различни от третия. България не търси диверсификация за алтернативни енергийни източници“, допълни ръководителят на Евро-атлантическия център за сигурност.

 

„За скандала със записа, който излезе вчера, трябва да се попитат двете страни. Това, което знам е, че „Еврохолд беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Аз не съм присъствал на подобни разговори. Когато бях министър в първия мандат от управлението на ГЕРБ, по никакъв начин не сме водили подобни разговори. Въпреки неприятностите, които са се случвали с мен, категорично мога да заявя, че нямам абсолютно никаква зависимост от никого. За да направя Евро-атлантическия център за сигурност, не съм питал никого, а съм споделил на хората, на които съм предложил да са в този екип“, категоричен е Цветан Цветанов. Ако слушаме това, което излезе на вчерашния запис-това е тревожно, но отговорът не може да дойде от тези, които коментират. Никога не см мислил, че по такъв начин трябва да противопоставяш институциите и няма мой запис, на който да говоря така- каза той.

 На въпроса, дали в бъдеще би влязъл в коалиция с Бойко Борисов, Цветанов заяви:. „Смятам, че това е много ранен период на разговор. Нека да видим как ще се развият политическите процеси и дали ще направя политически проект в най-скоро време. Съвсем скоро ще е ясен моят политически хоризонт. Когато тръгнеш да правиш политически проекти, трябва да имаш готовността да събереш експертни хора, които да бъдат компетентни в дадените сектори.

 Има коренна промяна в заявените принципни позиции от началото, когато сме работили с Бойко Борисов, и днес. Липсва тази положителна емоция при създаването и структурирането на ГЕРБ. Към днешния момент не е гордост, че си член на ГЕРБ. Всеки трябва да си направи изводите къде е сбъркал, за да се стигне до тази промяна. В началния етап, в който започнахме да работим, Бойко Борисов не беше такъв”, допълни Цветан Цветанов.

 „Аз все още съм член на ГЕРБ. Освен мен, очевидно няма друга вътрешно- партийна опозиция. Структури напускат, защото видяха, че всичко от началния етап през 2006 г. до 2013 г. е по-различно днес. Тук започват сценарии за овладяване на вътрешнопартийни позиции. Мога да дам пример с моето дискредитиране, което се е подготвяло още година и половина преди този скандал. Единственото, което можех да направя е, да освободя зам.-председателската позиция в партия. Не исках да влизам във вътрешнопартийно противопоставяне. Аз имам самочувствието и достойнството, че когато нещо е зависело от мен, съм го вършил единствено в обществен интерес. За голямо съжаление позицията зам.-председател на ГЕРБ беше добре да я заемат и смятат, че е даденост, но това е отговорност, а не привилегия. Мисля, че във времето ще стане ясно кои бяха тези хора. Аз имах моралната отговорност да напусна парламента и длъжността си в ГЕРБ. Благодаря на Бойко Борисов за оценката, която даде за проверката на имотите ми. Той каза, че съжалява, но моят път не е към връщане на позиции в ГЕРБ. Защото това, което беше умишлено създадено и хората, които слушаше премиера за това, което той искаше да чуе няма смисъл да си хабя енергията. Това вече не е продуктивно. Много са случаите, в които аз съм защитавал колеги, които нямат никаква вина като Делян Добрев.

  Ситуацията с Барселона е съвсем друга. В моя случай имаше хора, които искаха да бъда отстранен. Говоря за хора, които имат вътрешнополитически интереси в ГЕРБ. Когато видях, че не получавам достатъчно подкрепа от Бойко Борисов и тези нездрави сили са овладели цялата ситуация, защо трябваше да оставам и да се обезлича с политики, които се правят днес?

 Ако днес бях активно в партията, нямаше да се говори толкова пламенно за Държавната петролна компания, за промените в закона в МВР. Като председател на вътрешната комисия в парламента, нямаше да го допусна. Не се бъркам и не се меся в личния живот на хората. За къщата в Барселона знам само това, което съм прочел в медиите “, каза още Цветан Цветанов.

 

„През 2019 г. направих изказване по повод засилването на хибридната руска атака преди европейските избори. След това последва позиция на руския посланик, който каза, че моята позиция и действия няма да останат незабелязани в Москва. Тогава съм си говорил с премиера, който ми каза, да съм по-умерен в тази посока”, допълни бившият вътрешен министър. Той каза още, че днес е звъннал на Бойко Борисов, за да честити рождения му ден, но телефонът на премиера е бил зает и затова му пратил есемес, тъй като вече е трябвало да влиза в студиото на радиото. В съобщението Цветанов е пожелал здраве и късмет.

Чуйте всички теми в разговора: