Д-р Йорданов: У нас има по-добро ниво на лечение в сравнение с други дър...

Мисията ми е да лекувам в България, твърдо и решително отговори доктор Александър Йорданов на въпроса на Ники Кънчев защо е избрал България за реализацията си. Йорданов гостува в рубриката "Иновация за живот" в ефира на Дарик радио. 

Специалист по хематология и онкология, 32-годишният Александър вече има над 6 години стаж и сега е заместник-началник на УМБАЛ „Иван Рилски“ в столицата. Още като студент в медицинския университет в родната му Варна силно го привличат динамиката и полето за изява точно в специалността „Хематология“. В момента Йорданов е член на Българското и Американското сдружения по хематология, Европейската хематологична асоциация, посещава семинари и конгреси по темата. Професионалният му интерес в областта на стволовите клетки вдъхва вярата му в силата на донорството, където той вижда голям потенциал в лекуването на рака на кръвта. 

Провокиран от водещия на тема „Кариера в България“, Йорданов открито заяви: При достатъчно добър специалист парите идват. Личната му мисия е да продължи да работи с хъс и желание, защото най-важното качество за един лекар е да бъде професионалист. Александър гордо сподели, че болница „Иван Рилски“ е една от малкото добре управлявани държавни болници с екип от 20 души на възраст под 30 години. „В България всеки млад лекар е пред дилема: дали да се развива тук или в Западна Европа. Всеки има право на избор-едно от предимствата да учиш в Европейския съюз е, че можеш да практикуваш професията си, където пожелаеш.“

Младият доктор и екипът му всеки ден се сблъскват с тежките съдби на онкологично болни пациенти. Като недостатък на здравна система у нас той определя липсата на скрининг. Въвеждането на профилактични програми за онкологични заболявания би позволило много по-ранна диагностика, спасяване на човешки живот и пестене на пари. Реформи би въвел също в разпределението на специалистите в страната и във финансирането. „В България няма качествено проследяване на пациентите. Това, което следи здравно-осигурителната каса общо взето е брой преминали пациенти за дадено време, и брой починали. Качествени критерии като качество на живот, обща преживяемост и време, свободно от прогерсия на заболяването, практически отсътват.“ Според Йорданов въвеждането на смесена система за здравно финансиране би осъществило нужния баланс. 

В заключение, онкологът добави, че работата е нелека и трудоемка, но професията е толкова виско ценена именно заради удоволетвореността при успех, когато излекуваш болен от рак пациент.

Цялото интервю можете да видите тук или да го чуете!