Д-р Кацаров: Ако имунизираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят

„Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация”

Ако ваксинираните продължават да разпространяват вируса, това означава, че ваксините не работят. Ваксинираният човек, който има имунитет, не може да се зарази, а ако ти самият не си заразен, не можеш да предаваш вируса. Теорията е на председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В предаването „Най-добрите лекари” той посочи, че от самото начало на ваксинационната кампания е трябвало да се заложи на личните лекари и ваксините да бъдат осигурени и доставени до кабинетите им. Според специалиста ваксинирането на възрастни хора е това, което спасява животи и позволява да се облекчат мерките, а всичко друго, изразено във въпросните противоепидемични мерки, е палиатив.

Въвеждането на изискване за имунизация при постъпване на работа д-р Стойчо Кацаров пък определи като класически пример за непряка дискриминация – създаване на предпоставка за отнемане на права.

Ако сертификат за ваксиниране се изисква за пътуване, както Европейската комисия обсъжда, а още повече пък за работа, това е класически пример за непряка дискриминация – създаване на предпоставка за отнемане на права. Цялата тази история с коронавируса повлия много на психиката на хората и на обществените отношения. В един момент този процес става неконтролируем и хората започват да го поставят като условие – като прокажените, едно време – това е психологически феномен,” казва д-р Стойчо Кацаров.

От самото начало трябваше ваксинацията да се заложи на личните лекари. Това са около 5000 души в страната. Един личен лекар няма проблем да постави на ден десетина ваксини. С такъв ритъм на ваксинация можехме да приключим до лятото. Другият въпрос е да бъдат осигурени ваксини и да бъде осигурена логистиката – те да бъдат доставени до лекарите. Според мен правителството трябваше да хвърли много повече усилия в тази посока – да осигури необходимия брой ваксини, не да ги кара лекарите да стоят с часове на опашки, за да получат по няколко флакона, а да осигури доставката им по кабинети – не е толкова трудно и все още може да се направи,” убеден е председателят на ЦЗПЗ.

Чуйте интервюто в аудиофайла: