Д-р Кацаров: Ще бъдем принудени да започнем да се отнасяме към коронавируса, както към гри...

Ще бъдем принудени от обстоятелствата да започнем да се отнасяме към коронавируса, както се отнасяме към грипа. Причините са, че всичките мерки, които се прилагат, са много болезнени, нямат очевиден резултат, очевидна полза и кой знае какъв смисъл.

Мнението изрази в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той допълни, че противоепидемичните мерки в училищата създават огромен риск да настъпи хаос с обучението. Д-р Кацаров е на мнение, че ние тепърва ще берем плодовете на карантината през март и април, по отношение на хронично болните. „Това ще се върне като бумеранг в здравната система и аз очаквам ръст на заболеваемостта от тези хронични болести, ръст на прегледи, изследвания, хоспитализации, както и смъртните случаи,” посочи още експертът и добави, че догодина здравната ни система именно заради това ще се нуждае от допълнителни средства.

„Ще бъдем принудени от обстоятелствата да започнем да се отнасяме към коронавируса, както се отнасяме към грип. Давам пример – когато има грипна епидемия, децата, които ходят на училище, отсъстват докато са болни. Ако процентът на заболелите деца се увеличи, се обявява грипна ваканция,” припомни той.

„От носенето на маски в училищата медицинска нужда не виждам, а съм крайно против поставянето на децата в изолатори. И моята прогноза е, че нещата не са обмислени добре, включително и в частта им с прекъсването на учебни занятия и поставянето под карантина на паралелки. И моята прогноза е, че има голям риск да настъпи хаос – едни паралелки да излязат онлайн, други да са на място в училище, едни учители да са под карантина, други да не са. Опасявам се, че в един момент може да се загуби изобщо представата кой докъде е стигнал с усвояването на образователната програма,” допълни д-р Стойчо Кацаров.

За него това е епидемия, която не може да бъде спряна.

„Тя може да бъде забавена. Дали трябва да бъде забавена, зависи от това дали е достигнат капацитетът на здравната система. В нито един момент от първи март досега капацитетът на здравната система да приема болни с коронавирус не е бил достигнат дори на 10 процента. Тоест, забавянето на разпространението е било напълно излишно. Ние сме търпели само последиците.”