Данаил Кирилов в "Седмицата"

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е гост на слушателите на Дарик.

Не би следвало да се преекспонира тази тема, но потвърждавам, че ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторингът над страната, каза министър Кирилов.

Основният проблем, за да продължава мониторингът е доверието посочи още Кирилов.

Ние трябва да дадем максимум гаранции за това, че имаме утвърден принцип за върховенство на правото и че се борим с корупцията.

Ние се гневим към корупцията, но не правим следващата стъпка, да повишим изискванията към самите себе си, посочи още той.

Конфискацията е задължително обвързана с престъпление, с присъда и по случая "Бисеров"се потвърждава тази теза посочи водещият, като даде този пример, за да развие с госта тезата залегнала в промяната на законодателството у нас, че конфицкацията може и да се извърши въпреки, че няма осъдителна присъда.

Вече има и съдебна практика, която приема тълкувателното решение от декември месец, каза по този повод Данаил Кирилов.

Като граждани бихме ли били спокойно, ако такова производство не се е водило и ако в резултат на съдебен контрал не се е стигнало до еднозначно решение каза Кирилов и допълни, че държавата е търсила възстанявяване на справедливостта. 

Тенденцията в нашето право е за максимализиране на отговорността на държавата и длъжностните лица посочи той, в отговор на въпроси на водещия, трябва ли длъжностните лица да плащат разходите, ако съдът приеме, че наложения административен акт е незаконен.

Темата за избора на главен прокурор бе също тема в разговора.

Според министър Кирилов Радев като участник в последния елемент от тази процедура / по избор на главен прокурор/ има право да заяви, че ще наблюдава тази процедура.

Според Кирилов прокурор трябва да заема поста на главен прокурор, но допусна възможността това да бъде и човек, който се занимава с наказателно право. Не игнорирам наказателните съдии, допълни той.

Друга важна тема в разговора бе отговорността на тримата големи в съдебната система и как да се води разследване срещу тях, ако възникне такава необходимост. Министър Кирилов обясни идеята за тази правна норма.

На директният въпрос трябва ли Лозан Панов да подаде оставка Кирилов отговори така: Ако Лозана Панов бе целта, това щеше отдавна да се случи.

Но Кирилов каза, че е обещал да не говори по този въпрос и допълни, че няма да отговори на въпроса.

В заключение Кирилв каза, че най-важната задаче е падането на мониторинга.

Чуйте всички теми в разговора: