Дарик на 23

21.01.2016 г. -  Българското национално Дарик радио отбеляза своя 23-ти рожден ден. По традиция - в студиото и  зад микрофоните седнаха гост-водещи. 

За своя рожден ден Дарик реши да подари на слушателите си една историческа разходка по Дондуков. Тръгнахме по стария римски път, който по-късно става бул. Княз Александър Дондуков,  качихме се на първия софийски трамвай и преминахме през исторически и днес запазени знакови места, случки, сгради.

 

Разходката из Стара София и започна с водещия Александър Шпатов. В традиционното за 21 януари Вълчев и Вълчев шоу проследи как старият римски път се е превърнал в булевард и как името на част от този булевард се е променяло в годините - по-старите софиянци още използват името Бирюзов.

 

След това, заедно с Евгени Минчев, разказахме за първия трамвай и колко скептично са гледали столичани на това превозно средство.

С Греди Асса стана дума за днешния живот в сградата, в която преди години са били царските конюшни, а днес учат бъдещите художници и модни дизайнери.

 

С учениците от Английската гимназия се разходихме в историята на тази сграда и какъв живот кипи днес там, минахме през спирките на Операта с Дарина Такова, на Младежкия театър - с Койна Русева.

 

Разказахме  и за несъществуващите днес, но знакови за времената преди войната, сгради на колбасарница Докузанов и пететажната книжарница Чипев - сгради унищожени от бомбардировките, за които също поговорихме с историка Бойко Маринков и гостите му.

 

Стана дума за това какво са хапвали и пийвали великите българи в десетките сладкарници и бирарии по булевард Дондуков.

 

Заедно с Тошо Тошев разказахме историята на сградата на Профиздат, в която се е помещавала редакцията на в. Труд и знаковата, пълна с журналисти извън работно време кръчма Волга-Волга.

 

Кирил Маричков  ни заведе до знаковата сграда, проектирана от арх. Маричков къща Адолф Функ, първата в стил сецесион.

На задължителната радио спирка Дарик припомнихме откриването на сградата на радиото с Радосвет Радев и неговите гости.

Новините на Дарик радио, представиха Татяна Лолова и Филип Аврамов, Теди Москов, Орлин Павлов, Стефан Командарев, Милица Гладнишка, Анахид Тачева и Димитър Игнатиев, Боян Петров,  Михаил Христов.


Списък с аудио