Дарик търгът дари апаратура на четири болници

Преди броени дни със средства от Осмия благотворителен търг на Дарик радио, "Ники Кънчев шоу" и спортно шоу "Гонг" Неонатологичното отделение в столичната болница „Шейново” получи уникален по рода си ЕКГ апарат. Благодарение на новата придобивка лекарите вече ще могат да откриват в ранен етап вродени сърдечни проблеми при новородените. Цената на уреда Contec ECG600G е около 3000 лева. Доктор Донка Узунова от "Шейново" прие дарението, а то беше връчено от датския посланик Сьорен Якобсен, патрон на Дарик благотворителен търг, Нина Николова и Мая Красимирова от фондация "Нашите недоносени деца" и колегата Ники Кънчев.

Освен неонатологичното отделение в "Шейново" още три лечебни заведения в страната – МБАЛ „Търговище",  МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" в Монтана и МБАЛ „Добрич" получиха дарения, закупени със средствата, набрани от Дарик благотворителния търг. Апаратурата беше подбрана според конкретните нужди на всяко неонатологично отделение, като общата стойност на даренията е на стойност 14 610 лв.

Отделението в Търговищката болница получи термо легло Бебитерм 8010. Д-р Радост Едрева, завеждаща отделението по неонатология в Търговище сподели: „Отделението ни до този момент не разполагаше с термо легла. Те дават голяма възможност за плавен преход от кувьоз към външната среда, в която ще растат и живеят децата".

За недоносените бебета в неонатологичното отделение в Монтана бяха дарени аспирация Vario Vac P compact, преносим пулсов оксмирер NellCor Sp02, както и анатомични гнезда.
„Ето какви хубави деца се отглеждат с ваша помощ! – каза д-р Антоанета Блажева, началник на неонатологичното отделение в Монтана. – От изключителна важност за интензивното наблюдение и лечение са пулсоксиметрията и помпите за аспирация. Във всеки момент получаваме необходимата информация за сърдечния ритъм и насищането на кръвта с кислород. Можем да реагираме веднага и навреме. А комфорта, който създават гнездата, е необходим за спокойствието на малките пациенти и спомага за доброто им нервно-психическо развитие".

Защо е изключително важно болница като „Шейново” да разполага с апарат за електрокардиограми, на колко деца ще помогне той, както и кои болници, клиники и отделения още предстои да получат дарения със средства от търга, чуйте от репортажа на Димитър Панев.....