"Дарик за природата" - единствените летящи бозайници

В "Дарик за природата" гостуват:

Елена Стоева от "Зелени балкани"

Ния Тошкова – Център за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей.

Гостите дискутират застрашените видове, как единствените летящи бозайници подпомагат екосистемата и тяхната полза за тропическите гори.

Прилепите са дори по-важни от пчелите за живота на Земята такъв, какъвто го познаваме. Едва три от всички над хиляда видове прилепи са кръвопиещи, но нито един вид от тях не се среща по нашите ширини. Прилепите умеят да създават приятелства и да се грижат за своите приятели.Това са само част от любопитните факти за този уникален вид  бозайници, който е колкото малко познат, толкова и важен за нас.

Те се изследват от едва 150 години, макар появата им на нашата планета да ни връща хиляди години назад. И още нещо любопитно – тези животинки имат толкова уникална  биология, че за цялото си време на Земята са претърпели съвсем малка еволюция.

В техните клетки е скрита и тайната на вечния живот. Именно нея иска да  разбули Ния Тошкова от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природо-научен музей.

Заедно с Елена Стоева от „Зелени Балкани“ тя гостува в „Дарик за природата“, а какво още научихме от тях за прилепите – чуйте и вижте във видеото.  

 

Чуйте: