Децата ни преподават урока на щастието

Децата ни преподават урока на щастието – това е естествено наше състояние, но често забравяме това и търсим нещо или някого, за да се почувстваме щастливи“.  Това сподели директорът на Пловдивския културен институт и йога инструктор Мариана Стракова в ефира на Дарик радио. „Можем да си припомним кои са малките неща, които могат да ни направят щастливи, ако спрем за момент и погледнем как децата се радват дори на една калинка или балони. Първият урок, който ни преподават децата още с раждането си, обаче, е приемането“, смята Мариана Стракова, която сподели личния си опит с двете си пораснали деца.

По думите ѝ, първите 7 години са изключително важни, защото детето попива всичко от нашето поведение и отношение към света. От 7 до 14 години децата имат най-много нужда да разговарят за емоциите и настроенията, които бушуват в тях и е добре да станем слушащи, а не назидателни родители. В тийнейджърството е важно да бъдем толерантни с децата си.

На 18 и 19 юни в Пловдивския културен институт предстои „Уикенд на Промяната“, в който акцент са точно теми, свързани с родителството: отношения деца – родители, партньорство. А тази събота, 28 май, ще се проведе събитието „В Сърцето на Индия“ с групата Киртан Рага, с чиято музика можем да медитираме и да се разтоварим от стреса, разказа пред Дарик в аванс Стела Сачи. Тя ще представи в снимки и разказ и пътуването до духовните центрове на Индия. Урокът от моето детство е споделянето, каза Стела Сачи.

Чуйте още в аудиото.