Доц. Любомир Киров: Общопрактикуващите лекари са получили под 1/3 от заявените ваксини

74 процента от общопрактикуващите лекари в страната са заявили между 50 и 200 дози ваксини за рискови групи хора, които чакат да бъдат ваксинирани, а до момента са получили между 10 и 30 дози.

Докато тече масова имунизация в страната и приоритетно се обслужват други места за снабдяване с ваксини, между 400 000 и 500 000 възрастни с придружаващи заболявания вече два месеца очакват имунизации при джипитата.

Това показва мащабно проучване на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България, обяви пред Дарик председателят му д-р Любомир Киров, с уточнението, че една от най-честите квалификации на ситуацията с ваксините, която използват мнозинството от общопрактикуващите лекари, е думата „хаос”.

Според Киров всички места за поставяне на ваксини трябва да работят активно, но не трябва да има неравнопоставеност между масовата ваксинация и общопрактикуващите лекари с рисковите групи хора, каквато в момента се наблюдава. По думите му всичко това действа демотивиращо и на чакащите пациенти, и на общопрактикуващите лекари, освен ако това не е целта.

Извадката, която е представителна и обхваща 15 процента от всички общопрактикуващи лекари във всички области в страната, показва, че 73% - 74% процента от всички лекари са заявили между 50 и 200 дози, а са получили между 10 и 30 дози. Мисля, че коментарът е излишен, но у колегите остава едно разочарование и усещане, че приоритетно се обслужват други места за поставяне на ваксини, но не и общопрактикуващите лекари, респективно – пациентите, които са възрастни, които са с придружаващи заболявания, защото така беше посочено. Между 400 000 и 500 000 човека вече два месеца чакат да бъдат ваксинирани, а в същото време тече масова ваксинация на други места, което не звучи и не изглежда добре. За моята практика до момента съм получил 40 дози, а 140 са хората, които чакат заявени. Получили сме по-малко от 30 процента въобще от ваксините,” обясни Киров.

Трябва да започне приоритетно при нас да се ваксинират тези чакащи хора с подходящата ваксина, което означава поне 3 към 1 да бъдат разпределени дозите ваксини в полза на нашите практики и на нашите пациенти, които чакат. Трябва и да се обяви публично, не елегантно да се премълчава, както е в момента, че ако ще има зелени коридори, ние също сме зелени коридори и при нас всеки от нашите пациенти може да си заяви ваксина. Министерството на здравеопазването да помисли и да се организира. Но нашата оценка за това, което се прави, не е добра, а и то се вижда. Всичко това действа демотивиращо както на пациентите, така и на общопрактикуващите лекари. А път откъде да знам, може пък и това да е целта,” завърши Киров.

Цялото интервю чуйте в аудиофайла: