Доц. Мангъров: Можеше да не се гръмнем толкова силно в крака с коронавируса

Втора вълна на коронавируса в България и в държави от нашата черга е неосъществима - това заяви в предаването "Реактивно" по Дарик радио доц. Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

По думите му продължаващото носене на маски е начин за налагане на контрол от страна на управляващите, а връщането към старото нормално е възможно, но хората трябва да изживеят натрупаните страхове. Според доц. Мангъров ниската смъртност у нас се дължи на ниската средна продължителност на живота и на това, че повечето възрастни хора не живеят в старчески домове.

Сега дебнат някой да умре и да го кръстят, да го запишат, че е умрял от коронавирус. Явно се счита за много секси да умреш от коронавирус", коментира още в ефира на Дарик радио доц. Атанас Мангъров. 

По думите му в това има нещо, което не е медицинско. „Този лов на хора, които да починат от коронавирус, не е никак етичен и бих казал много грозен. Защото на 70, 80 и 90 години човек може да умре от каквото е рекъл Господ, може да е починал с коронавирус, но не и от него“, допълни д-р Мангъров.  

Като напомни, че за да се каже, че някой е починал от инфекциозно заболяване, би трябвало при аутопсията това да се установи, а СЗО е дало инструкции да не се правят аутопсии и ние стриктно сме изпълнявали това. 

Ефектът от маските е имагинерен, коментира още доц. Мангъров. „Който иска да се пази, нека да си носи маска, ако иска и две“, отбеляза той. Аз се качвам на автобус и си слагам маска, само защото ще ме глобят, обясни доц. Мангъров.

Той беше категоричен, че няма амбиции за участие в политиката. „Аз съм лекар, просто тук си отварям устата, защото това е нещо, с което се занимавам от много години. Когато виждам, че нещата не се правят както трябва, това ме дразни – шило в торба не стои, коментира на въпрос лекарят. И допълни, че е малодушно човек да наведе глава и да не смее да си отвори устатата, особено ако става въпрос за неща, с които си вади хляба.

Според него от политическа гледна точка вероятно стратегията срещу коронавируса в България е била успешна. „Но можеше да не се гръмнем толкова силно в краката – като икономически последици. Можехме малко по-умно да направим нещата“, заключи доц. Атанас Мангъров.  

Според него рано или късно, ако вирусът не изчезне, ще се изгради имунитет. Аз мисля обаче, че този вирус няма да се засели сред хората и съвсем скоро ще изчезне, коментира още началникът на детското отделение в Инфекциозна болница.

Чуйте още в разговора на Теодора Симова с доц. Атанас Мангъров.