Доктор Тодориева за мечтаната професия и амбицията да спасяваш животи всеки ден

Медиците са едни от най-ценните хора в обществото. В условия на световна пандемия от COVID-19 стана още по-ясно и категорично, че без тях ние няма да успеем в борбата за здравето си. И заради това в новата си рубрика “Иновация за живот” Ники Кънчев кани млади и амбициозни лекари, избрали да останат в България и да се борят здравето на българиа.

Поредният събеседник в рубриката е д-р Доротея Тодориева – клиничен хематолог в клиниката по хематология към Университетската болница “Георги Странски” в Плевен. Макар че е толкова млада, тя вече развива и преподавателска дейност. Научните й интереси са в областта на коагулационните нарушения и малигненитехемопатии и най-вече миелопролиферативни заболявания. Участвала е в множество конгреси и обучения, както и в национални и международни с научни разработки. Притежава дипломиотмастърклас на Европейскатахематологичнаасоциация и отЕвропейскияизпитпохематология. Тя е член на Българско медицинско сдружение по хематология и Българско сдружение по медицинска генетика. Освен това членува и в Европейската хематологична асоциация и Американското дружество по хематология.

Доротея от дете мечтае да учи медицина и не спира да следва мечтата си. По време на държавния си стаж по вътрешни болести тя е впечатлена от отношението на лекарите, които въпреки забързаното си ежедневие успяват да им обърнат внимание и да ги въведат в средата си. Това човешко отношение от тяхна страна е причината Доротея да специализира клинична хематология и днес да работи това, което обича.

Младите и амбициозни лекари като д-р Тодориева имат възможност да работят в чужбина и да получават далеч по-високи възнаграждения, отколкото в България. Доротея е посетила много държави и е обиколила доста оборудвани клиники, които наистина предлагат една много по-добра атмосфера на работа, но вълнението й, че скоро ще се върне в родината й е подсказало, че тя трябва да остане в България.

Плевен е един от градовете в страната ни, в който има много успешни медицински центрове и клиники. Това се дължи на факта, че в Плевенския медицински университет има много студенти, дори и от чужбина, които избират да останат да се развиват там. Тази конкурентна среда, която се създава,“дърпа” нивото на града и медицината там е в доста напреднал етап.

Идолите в живота на д-р Тодориева са нейните колеги от клиниката, защото като млад лекар тя е разчитала на тях, че те ще й помогнат и ще я въведат в лекарската професия. Те от своя страна винаги са откликвали на молбите й и са й подавали ръка. Най-големият й идол е началникът им в клиниката – доцент Николай Цветков, благодарение на който днес тя е това, което е.

Трудностите в ежедневието на д-р Тодориева са изцяло административни. На нея не й “тежат” нейните пациенти и техните здравословни проблеми, а по скоро документацията, която трябва да попълни за тяхното приемане в болницата.

Като клиничен хематолог Доротея е на първа линия с онкоболните пациенти, които мечтаят да преборят тази коварна болест, за която за съжаление все още няма лек. Д-р Тодориева споделя, че различните пациенти приемат различно новината, че са онкоболни. Някои се предават, някои са над нещата и приемат ситуацията такава, каквато е. А колкото до тях като лекари, те никога не излизат от работата си и където и да се намират винаги премислят и размишляват какво е редно да се направи и как трябва да се постъпи в даден момент.

Най-големите научни постижения са именно в областта на д-р Тодориева – клиничната и онкологичната хематология. Според Доротея няма явно етажиране по отношение на лекарствата в различните центрове из страната. Нормално е някъде да има повече от даден препарат, но затова хората се изпращат на лечение там и винаги са подложени на най-доброто възможно лечение за тях.

Здравето ни винаги е било най-важно и медиците са героите на нашето време, които приемат мисията да се грижат за нас и да се борят за нашето здравословно състояние. Пожелаваме успех на д-р Тодориева и много усмихнати пациенти!

Цялото интервю можете да видите и чуете тук: