Дончева: ГЕРБ се сви, виенското им колело обратно няма да се превърти

„Изкореняването на корупцията не е лесна работа, защото ние като народ имаме чип. Този чип е свързан с това, че законът е врата в полето и баламите само влизат в нея. И това нещо е от десетки години... да не кажа векове. Ние имаме деструктивно отношение към държавата си.“ Това коментира в ефира на „Дарик“ – Югоизток лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

По думите ѝ, именно това налага хората, които пристъпват към властта първо - да бъдат безупречни по отношение на корупцията, безупречни като личности и второ - да разбират от държавно устройство и да задействат всички контролни механизми.

„Когато ние имаме върховенство на закона в правосъдието, когато в службите за сигурност имаме квалифицирани хора, които разбират, че никой от началниците има няма да ги преследва затова, че са разкрили корупция във властта, а напротив – това ще се поощрено и одобрено, смятам, че с държавните механизми ние лека-полека ще започнем да овладяваме процеса. Това е като химиотерапията – вижте как действа тя на раково поразения организъм“, смята Дончева.

Татяна Дончева: С лека ръка се вещае края на Борисов, не подценявайте тази лисица!

Тя определи подетите от служебния кабинет кадрови промени като нормални, но не пропусна да отбележи, че при някои стъпки има забавяне.

„В правителството има напористи и смели хора, които според мен нямат претенции за дългосрочна политическа кариера, което е предимство. Иначе щяха непрекъснато да се усукват, да си връзват тенекии, да избягват конфликти. Разбира се има и министри, които са доста незабележими и беззъби. Но не може да се иска сто процента успеваемост от един кабинет. Смятам, че действията са нормални – според брадата и бръснача. Гербаджиите са достатъчно арогантни и нагли и действия, които в други времена не биха предизвикали такива писъци, сега огласят целите Балкани. Смяната на правителството на ГЕРБ със служебно правителство и действията на последното не са чистка – те са задължителни действия по изтласкване на ГЕРБ от властта. По отношение на силовите ведомства нещата са забавени. Въпреки мащаба на министър Бойко Рашков, нещата не са кой знае колко напреднали. Без отстраняване на

полицейските началници,

особено на регионалните директори на вътрешните работи,

е много трудно да се осигури честност на изборите. Вие знаете, че покупката на ромски гласове обикновено е свързана и с протекцията от местната полиция, че тези действия се правят предварително, а не в деня на изборите и че бездействието на полицията, осигурява схемите“, коментира лидерът на „Движение 21“.

Няколко са причините, поради които не станахме свидетели на смяна на полицейски началници в областните дирекции на МВР, смята Татяна Дончева. Според нея, времето, което ГЕРБ си е спечелила във властта, ѝ е било достатъчно, за да „изтласка критичните към нея хора в периферията“.

Татяна Дончева: Борисов трябва да бъде изнесен със стола си от Министерския съвет

„12 години управление е много голям период. В това време ГЕРБ имаше възможност не само да си сложи техни хора по места, но и да изчисти всякакви хора, които счита за враждебни към партията. Когато в държавната администрацията, критичните към ГЕРБ хора са изтласкани в периферията, е много трудно за кратко време един нов влязъл в системата човек да ги намери, да ги издърпа и да ги сложи. ГЕРБ продължават да внушават,

че нямат проблем,

че ще се върнат след 11 юли, 

но мисля, че те ще се върнат толкова, колкото виенското колело може да се превърти обратно. Тяхното колело тръгна надолу, връщане няма. Те разбира се не искат да повярват в това. Но докато се мине към втората фаза, когато ще има ново правителство, промени в закона за държавната администрация и закона за държавния служител, ако искате дори друга структура на МС, която ще развърже ръцете на министрите за смени, защото сегашното правителство е с вързани ръце, ще видите, че нещата си вървят поетапно“, каза Татяна Дончева.

Комисията по ревизията - ясен знак, че новите партии ще искат да се изринат Авгиевите обори

Справедливостта изисква компетентните институции. Институции, които не само да ще покажат нередностите на обществото или медиите, а ще ги вкарат в нормалната процедура на наказателно преследване, отчете Дончева. „Част от справедливостта е и връщането на парите или поне на повечето от тях. Възможностите за това са през раздадените кредите от Банката за развитие, а и други институции, където кредитите трябва да бъдат обявени за предсрочно изискуеми. Това ще ни даде възможност да постигнем справедливост със средствата на закона и силата на държавата, като аз смятам, че формата на публичност е (при комисията "Манолова" бел. ред.), за да задейства държавния механизъм“, каза още Татяна Дончева.

Цялото интервю с нея, чуйте в звуковия файл: