"Едно" показва фантазиите на Боян Ст. Бенев

Видеовариант на интервюто

В студиото на Ники Кънчев гостува младият предприемач, телевизионен водещ, собственик на компания, продуцент на музикалната група „Оратница“, който освен всичко останало е и автор на три, а вече и четири книги. Боян Ст. Бенев представя дебютния си научнофантастичен роман „Едно“ в ефира на Дарик радио.

За всестранните си дейности Боян шеговито споделя пред слушателите, че за него „идеята е да се правят достатъчно неща, за да обърква хората“.

За разлика от предишните си три книги „Малка книга за реалността“, „Малка книга за бизнеса“ и „Две поколения“, издадени от „Жанет 45“, предприемачът предпочита да основе собствено издателство, с което да издаде романа си. За дългия процес, през който е минал, за да осъществи този проект, Боян разказва, че му е изисквало „много енергия и усилия, но и че много надгражда“.

Интересен факт за романа „Едно“ е, че идеята на автора му е тази книга „да си тръгне по собствен път и да има различни издания на книгата в различни държави, на различни езици“. „Във всяко издание искам да има реинтерпретация на визуалната част, тоест на илюстрациите, както и на текста“, уточнява той.

Закачливо, Боян Бенев признава, че по-скоро няма самочувствието, че може да напише хубава книга на български език, тъй катовсе пак той е израснал във Великобритания.

Пред слушателите на Дарик радио младият предприемач загатва, че развитието на романа „се случва в друг свят и съответно този друг свят не е по наще часовници, но си има собствена времева линия, която си е вървяла, има си собствена история, неща, за които хората са се борили“.

Бенев споделя още, че темата за образованието е едно от основните неща, на които набляга. Това е една идея „за световно училище, което дава възможност на всяко дете в света на различни кампуси извън тяхната държава да прекарат някакво определено време от години и да получат много високо ниво на образование“, както казва той.

Боян Ст. Бенев разказва пред Ники Кънчев защо е избрал дебютният му роман да бъде в научнофантастичен жанр, какъв опит му е дал процесът на издаване на книга, какви са темите, които засяга в „Едно“ и какво мисли за съвременния свят и неговото бъдеще. В края на разговора Боян споделя, че му е много интересно какво мислят хората за книгата му, тъй като му е първата художествена литература и че очаква обратна връзка.

Още от разговора на Ники Кънчев с Боян Ст. Бенев може да чуете и видите в прикачените файлове!