Експертът: Стайният въздух 5 пъти по-опасен от този навън

Водещият специалист в прилагането на микровентилация в сградите и управител на фирма "Кастор Макс" - Милена Даракчиева, пред Дарик за един от най-опасните вредители на здравето, който идва от човешката дейност и за лечението от Синдрома на "болната сграда"

Въздухът в добре уплътненото жилище е 5 пъти по-опасен за здравето от този, който дишаме навън. Производствената дейност се оказва, че е далеч по-безвредна от замърсяванията, които вдишва човек в собствения си дом. 

Тези замърсявания водят до тежки алергии, лош сън, главоболие, перманентна умора, депресивни състояния, а често и далеч по-опасни болести, обяснява нуждата от вентилационни клапи експертът в правилната им употреба - Милена Даракчиева. 

По думите й, опасността от лошата вентилация е не само за човека, но и за самата сграда.

"Симптомите са поява на мухъл, рушаща се мазилка, влага и конденз в дома. Ето защо от дълги години в развитите европейски страни вентилацията е задължителна.така се строят сградите и тя е на самите покриви. В България не е така и се налага да си поставяме микровентилационни клапи в домовете. Не е задължително по закон, но е желателно, ако искаме да съхраним и дома си и здравето си", обясни експертът. 

Тя постави важен акцент - в последно време много фирми вече предлагат микровентилационни клапи, но е важно къде и как се поставят. "С риск да звучи претенциозно, но ние в Кастор Макс сме посветени от десет години на това, което правим и на ефективността. Най-лошата реклама за нас е, когато клиент, на която и да е фирма си купи клапи, поставят му ги и те нямат ефект. Така гражданите губят доверие в нещо изключително важно. Причината да нямат ефект е липсата на експертна оценка. Трябва да се направят точни замервания и изчисления, така че клапата да работи правилно. Необходимо и вентилатора  да е правилно изчислен и монтиран. Имали сме доста клиенти, на които някой просто им е продал и поставил клапа и те са разочаровани. Когато направим оглед се оказва, че тя не е монтирана правилно. Затова, моля ви, търсете специалист!" призова Милена Даракчиева

Микровентилацията се прилага като се монтират клапи на дограмата – те осигуряват навлизащия въздух, а вентилаторите излизащия. В българските сгради много рядко се строи с  вентилатор на покрива и това налага хората да имат правилно проектирани и изчислени  вентилатори в дома си, с подходящ дебит.

За да акцентира върху важността на микровентилационните клапи тя направи сравнение с грижата за лека кола: "Когато на колата й свърши маслото, вие купувате ново и слагате. Същото е и с вентилацията".

Милена Даракчиева е категорична, че консултацията с експерт е важна, за да не се обвиняват после майстори и строители, а просто да се вземат правилните мерки. Опитът й е показал, че рядко има неспасяеми случаи на домове, когато и да се постави вентилационната клапа, но е добре този процес да не се отлага, за да може и сградата, и живеещите в нея да имат по-дълъг и качествен живот.

Цялото интервю с експертът от "Кастор Макс" - Милена Даракчиева, чуйте в звуковия файл: 

Всичко по темата, можете да разберете на адрес Бургас, к-с Славейков бл. 148, а в офиса ще получите безплатни консултации - 0887/58-64-64, 056/8-1020;