„Еквилибриум“ отваря тактилна работилница в Исторически музей - Русе

Сдружение „Еквилибриум“, в партньорство с Регионален исторически музей - Русе, открива на 17 септември първата по рода си тактилна изложба на най-емблематичните за града културно-исторически паметници. Експозицията е със социални функции и е подготвена по проект на сдружението „Тактилна работилница за равни възможности в общността“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund“.

Защо наричаме изложбата тактилна – защото макетите на местните забележителности и съвременни произведения на изкуството са специално изработени с повече ключови детайли  да бъдат опознавани чрез пипане.

Защо говорим за равни възможности – защото това е форма на комуникация, подходяща за всички, независимо от възраст, интелектуални възможности и сензорни увреждания, обединени от естественото любопитство и желание да се забавляват.

Защо експозицията е със социални функции – защото децата и хората със затруднения ще бъдат успешно приобщени към културно-историческото наследство и съвременното изкуство. А тези без затруднения ще бъдат поставяни в ситуации, които ще им помогнат да разберат как се чувстват хората със сензорни или когнитивни нарушения.

Как ще се случва това - след откриването на изложбата и до края на месец септември, всеки ден от 10:30 (зала на 2-ри етаж на Исторически музей – Русе) гражданите ще могат да се включат в специално разработени интерактивни сесии, които от една страна ще помагат на децата и възрастните с увреждания да опознаят по достъпен за тях начин най-емблематичните културно-исторически забележителности. От друга страна децата и хората без затруднения ще бъдат поставени в „обувките“ на по-непривилегированите си съграждани, за да разберат по-добре техния свят и емоции. Вярваме, че преживяването на изложбата, по един много емоционален начин, ще докосне сърцата на всички.

От месец октомври интерактивни сесии ще се провеждат от музейните педагози за групи след предварителна заявка. През останалото време изложбата е достъпна в рамките на работното време на Регионалния исторически музей.