Г. Богданов: Проблемите ще се задълбочават, не бива да отлагат Закона за социалните услуги

Трудностите и проблемите пред децата и семействата в България през следващите месеци ще се задълбочава и депутатите не трябва да отлагат отново Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 юли. За това призова в ефира на Дарик изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

Той подчерта, че сегашната криза налага допълнителна грижа и нужда от подкрепа на всички деца и семейства в България – не само на тези в риск. Но това налага работещите в сферата на социалните услуги да бъдат подкрепени и с новия закон.

"34 процента от българските деца живеят в риск от бедност. Всяко четвърто българско дете няма втори чифт обувки или подходящи за него обувки. Около 2000 деца се изоставят в България годишно. Има деца, които живеят в сериозен риск - пребивани са, карани са да просят или крадат, и за тези деца системата за закрила трябва да се разгледа сериозна и да се реформира, защото тя не работи в голямата си част", аргументира се Георги Богданов.

По думите му работещите специалисти в общините, в отделите за закрила, в институциите за деца и в неправителствените организации трябва да имат нужните инструменти за да окажат подкрепа. "Трябва да се помогне на помагащите, за да могат те реално да помагат - не е възможно с благотворителност само да се помага на тези хора", коментира още изпълнителният директор на Националната мрежа за децата.

Георги Богданов допълни, че в момента след началото на кризата се вижда колко много самотни майки не успяват да се справят, колко деца заспиват гладни и колко хора са склонни до посегнат и на живота си.

"Отчаянието и тази трагедия за съжаление ще се разгръщат все повече и повече особено в есенните и зимните месец. Именно затова Законът за социалните услуги трябва да влезе в сила от юли, за да може системата да се подготви наистина и да започне да се работи през тези въпроси през есента и зимата", обясни още той.

Чуйте още в разговора с Георги Богданов в предаването на Дарик "Реактивно".