Георги Вулджев: Целта ЕРМ-2 не оправдава влизането на държавата с дял в ПИБ

Държавата защити мажоритарния дял на двамата основни собственици на Първа инвестиционна банка. Така икономистът от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/ Георги Вулджев коментира в ефира на Дарик решението на правителството да придобие 70 процента от увеличения капитал на търговската банка на стойност около 140 милиона лева чрез Българската банка за развитие.

Запълването на капиталовия недостиг на ПИБ е последното задължително условие за влизането на България в “чакалнята” на еврозоната. 

Според Вулджев обаче целта не оправдава средствата, още повече, че членството ни в ERM II няма да донесе според него особена полза за страната ни.

По думите му еврозоната ще има проблеми заради кризата, а е спекулация възможността за кризисно финансиране за членовете й, за която говорел  премиерът Бойко Борисов.

Ако приемем, че целта си заслужава, увеличението на капитала на ПИБ можеше да стане по пазарен начин, изтъкна Георги Вулжев и добави, че сега държавата е купила дяловете на два пъти над пазарната цена.

Икономистът добави, че обраното изкупуване на дяловете на Първа инвестиционна банка, които държавата реши да придобие, няма как да се случи в близките две години. 

Чуйте разговора с Георги Вулджев в предаването на Дарик "Реактивно".