Посланик Гьокче: Демокрацията не може да се спусне с парашут

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе гост на Дарик кафе.

В разговор с водещата Теодора Симова той описа ситуацията в южната ни съседка, даде подробности за  извънредното положение въведено там и за арестите на хора свързани с опита за преврат.

Посланик Гьокче определи опита за преврат като масивен терористичен акт със стотици убити и хиляди ранени и категорично отхвърли версията появила се в социални медии, че този преврат е организиран от президента Ердоган. Той нарече тази версия "безумна". 

Въвеждането на извънредно положение е необходимо, подчерта посланик Гьокче, за да се справи правителството с една терористична организация. 

Извънредното положение не е насочено към гражданите на Турция или към чуждестранните граждани, подчерта Гьокче. Бизнесът работи, борсата функционира, парламента работи, допълни той.

4 хиляди са арестувани, а 6 хиляди са задържани с прокурорско нареждане, каза посланик Гьокче и допълни, че останалите за които се пише, нито са задържани, нито са арестувани.

Що се отнася до смъртното наказание посланик Гьокче посочи, че в момента емоциите вземат връх, дебатите са разгорещени и е рано да се говори за това.

Посланик Гьокче коментира и ролята на Гюлен в политиката на Турция. Според него след разпити на арестувани за преврата, те дават инфромация за това как са били свързани и направлявани от организацията на Фетуллах Гюлен. Посланик Гьокче нарече тези данни шокиращи, но подчерта, че е необходимо време за да се разкрие цялата истина.

Що се отнася до появилите се информации, че и у нас има училища спонсорирани от организацията на Гюлен, бе подчертано, че турската страна има пълно доверие на властите на България.

Не мисля, че ще има нова бежанска вълна към България, заяви посланик Гьокче пред Дарик и допълни, че се водят разговори с българските власти по този въпрос.

Демокрацията не може да се спусне с парашут в което и да е общество, заяви в заключение посланик Сюлейман Гьокче.

 Чуйте: