Голямото жури с анализ на събитията от седмицата

И дойде петък, а както знаете това е денят на голямото жури. С тях обсъждаме най-важните теми на седмицата.

Теодора Пеева, главен редактор на вестник СЕГА

Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет

Даниел Киряков, комуникационен експерт

Включваме Мария Спирова от Лондон

Хората зад паравана се показаха. Много нови разкрития за мръсните сделки на предишното правителство започнаха да излизат наяве. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни сегашния Надзорен съвет на ББР Димитър Симеонов и Велина Бурска.

"Искам да дам максимална прозрачност на моето решение да се освободя от двамата членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Много важно беше да чуя тяхната гледна точка, но те не ни уважиха. Проблемът, който виждам в тази банка, е огромната концентрация на средства, които са отишли в топ 20-те клиента, като в топ 8-те е близо милиард. Средствата на тази банка трябва веднага да се насочат към малки и средни бизнеси, защото те имат нужда от ликвидност. С уволнението на двамата от Надзора, препоръчвам назначаването на нови двама, независими с опит, ще действат с голяма прозрачност", заяви икономическият министър Кирил Петков.

Извън детските градини са близо 14 000 деца, защото има около 3500 деца, които са в частни детски градини и ясли. Те също не са получили своите места.Това каза зам.-кметът по културата на София.

"Колкото и засилено да е строителството на детските градини, то не може да реши проблема с местата за децата. Това е много честен отговор и ако не застанем зад него и не започнем да търсим други решения, няма да решим проблема", допълни той.

Според него, когато предлагаш едни и същи решения не може да искаш различен резултат.

"Предишното правителство определи помощ от 291 лв. за всеки, който не е влезнал в градина. Наредбата обаче която казва кой ги получава е много тежка, първата ни работа тези пари е наистина да стигнат до родителите", обясни Боршош.

По думите му общината трябва да отдели не по-малко от 35 млн. лв. и аз съм сигурен, че трябва да ги намерим тези средства.

"Представете си, че живеете в Младост и там няма място за вашето дете. Според тази наредба мястото, което ще ви предложим е Панчарево. Когато не го приемете, оставате без тези средства. Наредбата трябва да се промени тотално и много сериозен разговор с политическите сили", категоричен е той.

Боршош допълни, че много би искал той и екипът му да формират пакет от 650 лв. тази година и той да стигне и до родителите на всяко дете, което не в общинска детска градина и ясла.

Чуйте анализа на журито: