Говорителят на Фон дер Лайен: Демонтирането на микрофони не е необходимо

Демонтирането на микрофони не е необходимо, за да се спази формата на среща с медиите, при който има само кратки изявления без въпроси и отговори, заяви в писмен отговор до „Дарик“ говорителят на Урсула фон дер Лайен Йенс Флосдорф.

Според него, в такава ситуация при всички случаи е нормално медиите да задават въпроси, а е решение на политиците, дали да отговорят или не. Флосдорф подчерта, че условията на всяко посещение на Фон де Лайен досега – във Франция, Полша, Хърватска, Италия, Испания и България, е един и същ.

„Не стига, че дойде в България да ни покаже отношението си, не ми се щеше да й направим някой скандал,“ заяви тази сутрин премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Той изтъкна, че никога не е бягал от въпроси.

За демонтираните в залата на Министерски съвет микрофони при съвместните изявления на Фон дер Лайен и Борисов първо съобщи „Дарик радио“. Форматът изявления без въпроси е познат на журналистите и те го приемат за част от протокола, но физическият демонтаж на микрофоните е крайна мярка и израз на неуважение към представителите на медиите.

Маргарита Колева и Екатерина Катрачева по темата: