Хрътки и конни надбягвания - имат ли място на родната бетинг сцена?

| Любопитно

Конните надбягвания и надбягванията с хрътки са изключително популярни спортове в САЩ, Австралия, Ирландия и най-вече във Великобритания. Англия е добре позната обаче не само като страната на футбола и на по-малко известните спортни дисциплини като крикет и въпросните надбягвания с коне и хрътки, но и като един от водещите региони с най-развита бетинг индустрия. Ето защо залагащите от цял свят, включително и родните любители на спортните залози по един или друг начин вземат пример от англичаните. 

Диктувайки правилата и поставяйки нови тенденции в света на залозите, Англия е страна, която направи конните надбягвания и тези с хрътки популярни в много страни, включително и у нас. Така, макар и тези спортни дисциплини днес в България да звучат по-скоро екзотично, отколкото като класически спортове, залозите на тях набират все по-голяма популярност. Опция за такива намираме в платформи като online Bet365, тоест букмейкъри с международни лицензи и официално разрешение да оперират и на родна почва. 

Колко популярни са залозите на конни надбягвания и хрътки в България?

Вероятно, ще се удивите, но истината е, че те са доста популярни. Ако трябва да правим съпоставка между тях, ще отбележим, че конните надбягвания са с една идея по-предпочитан спорт от този с хрътките. Това е така, защото самата дисциплина намира по-голяма почва за развитие у нас. В страната ни има значително много на брой конни бази, а и се развъждат расови коне именно с тази цел, един ден да станат истински състезатели и да станат част от листата с коефициенти на големите световни спортни букмейкъри. 

Не трябва да подценяваме обаче и бавното, но доста славно развитие на надбягванията с хрътки у нас. По начало, спортът намери отпор и доста критика от страна на български еко активисти. Смяташе се, че дисциплината е крайно нехуманна, включително и защото надбягването се стимулира с поставяне на плячка за хрътките. Но такива твърдения идват само от слабо осведомени хора. Истината е, че хрътката като чистокръвна кучешка порода не просто обича, а има нужда от изминаване на стотици километри дневно. Това е в природата й и това е предназначението й от нейната поява, която датира преди повече от три хилядолетия. Нещо повече, трябва да отбележим и факта, че според правилата на спорта, свързан с надбягване на хрътките, те гонят изкуствено създадена плячка, която имитира визията на заек. Тук съвсем не става въпрос за никакви евентуално възможни кървави схватки. 

Ако трябва да погледнем на въпроса за популярността на конните надбягвания и тези с хрътки у нас през призмата на статистиката, данните са доста обещаващи. Те водят до извода, че тези две дисциплини ще засилят влиянието си върху залагащите у нас. Според статистическите данни, конните надбягвания и тези с хрътки влизат в топ 20 на най-известните дисциплини за залози у нас. Разбира се, на първо място продължава да е футболът, но ръстът на поставените залози на тенис, баскетбол, бокс и хокей бележи изключителен подем. На годишна база, те се покачват с минимум 10%. Тази тенденция, между другото, се наблюдава и при останалите дисциплини във въпросните топ 20, което може да означава само едно: залозите на конни надбягвания и хрътки, определено, имат поле за изява у нас. Да не говорим, че тук залозите са доста лесни: избирате или победител или определяте своя класация на състезателите, а наградите са доста прилични поради големите коефициенти.