Христо Иванов: Готви се нова версия на срастването между ГЕРБ и ДПС

„Развод по италиански“ – така бившият правосъден министър Христо Иванов определи в ефира на Дарик поредната серия от сагата около Васил Божков и публикуваните днес от него разговори с контакт, отговарящ на имената на финансовия министър Владислав Горанов. Разговорите са свързани с Държавната комисия по хазарта, която би трябвало да контролира лотарийния бизнес на Божков.

В предаването на Дарик "Реактивно" Христо Иванов прогнозира, че Горанов ще бъде пожертван. „Той става излишен, за да ни се съобщи как няма недосегаеми“, допълни съпредседателят на „Демократична България“. Според него обаче това е знак, че за следващия парламент се подготвя нова версия на срастването между ГЕРБ и ДПС.

Той напомни, че от самото начало на скандала в хазарта Демократична България е поискала оставката на финансовия министър, заради провал в основната задача, а именно приходите в бюджета от тази дейност. Историята сега - с изнасяните съобщения и коментари от страна на Васил Божков били допълнителна подробност. 

Според Христо Иванов не бива да се позволи Васил Божков да влиза удобно в ролята на критик на положението, от което досега той е спечелил милиарди.

Ако бяхме нормална държава, вече щеше да има оставка на финансовия министър, анкетна комисия и проверка на прокуратурата, смята Христо Иванов. Който добави, че еволюцията на срастването между ГЕРБ и ДПС тръгвала в друга посока.

Според него е позитивен и полезен фактът, че президентът Румен Радев е сезирал КС за последните промени в Закона за здравето, които уреждат режима на излизане от извънредното положение. Това е добра възможност КС да се произнесе, да консултира законодателя как трябва да изглеждат стандартите, мерките и границите, които могат да се поставят пред гражданите, коментира бившият правосъден министър. Въпреки че звучи абстрактно, това е свързано с правата ни като граждани и с ежедневието ни, допълни той.

Христо Иванов напомни, че от самото начало призивът на "Демократична България" е бил противоепидемичните мерки да се вземат в рамките на редовното законодателство, без да се въвежда извънредно положение.

Чуйте разговора с Христо Иванов в предаването на Дарик "Реактивно".