Христо Иванов в "Седмицата"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред слушателите на Дарик радио.

Това правителство и Народно събрание са изпразнени от смисъл и доверие и дори не могат да вземат решение без да предизвикат нов скандал, каза лидерът на „Да, България“. По думите му трябва бързо да се обнови доверието и мандата на парламента. 

„Няма доверие в това управление да организира изборите. Те в момента, сега, на тъмно, започват да правят в последния момент, както винаги, изменения в Изборния кодекс“, посочи Иванов и допълни, че това също се превръща в скандал - „те в момента започват да раздават пари, като всяко раздаване на пари се превръща в скандал.“

Той коментира, че в момента ни трябва упраление, което да проведе честни избори с минимално недоверие, както и упраление, което да може да се справя с икономическата криза. 

„Тази икономическа криза ще отключи глобален икономически преход. От нея света ще излезе с преструктурирана икономика заради технологичните революции, които се случват“, отбеляза Христо Иванов. 

По думите му страната ни трябва да се подготви за един нов икономически модел - глобален. „Тя трябва бързо да започне да си възстановява институциите, трябва бързо да инвестира в човешки капитал - в образование не просто на младите, на всички, които са на пазара на труда“, посочи той.

Лидерът на „Да, България“ заяви, че многократно е призовал президента да поеме много ясен ангажимен за обхвата на дейност на служебното правителство: "Служебното правителство трябва да дойде с много ясен ангажимент от страна на президента, че никакви външнополитически действия сериозни няма да бъдат предприемани, че няма да бъдат предприемани никакви действия, които могат да повлияят на нашата геополитическа ориентация."

Кой ще управлява - казва избирателят, не аз. И нека свикнем с това. Не казва Бойко Борисов кой ще управлява, посочи Христо Иванов. 

Той коментира, че в момента цялата българска политическа система се променя: "Не знаем с каква програма, с какви хора ще се появи и ще излезе от своето мълчание Слави Трифонов, не знаем как ще изглежда БСП след гражданската война, която минава в решителен етап там, не знаем как ще започне да изглежда Мая Манолова - какви хора и каква програма ще застане зад това нещо, Цветан Цветанов знаем ли как ще изглежда неговата формация".

По думите на Христо Иванов в момента има две ясни формации - „Демократична България“ и ДПС: „Всичко останало е или в ремонт, или в много сериозно метаморфоза, или в процес на възникване“.

„Ние сме готови да бъдем една изключително ефективна опозиция - по една проста причина - в момента ние сме извън парламента и предизвикахме най-голямата криза в съществуването на този парламент“, каза лидерът на „Да, България“. 

Фигурата на главния прокурор 

Българският главен прокурор трябва да бъде поставен обратно в онази система, при която власт власт възпира, коментира Христо Иванов и добави, че решението е главният прокурор да стане подотчетен на парламента, без обаче да става част от изпълнителната власт - да бъде избиран с мнозинство в парламента, да бъде освобождаван и да се отчита пред парламента за прилагането на държавната наказателна политика. 

Дебатът за изорния кодекс 

Ние сме само за машинно гласуване, при много ясни гаранции за външен контрол за това какви машини, какъв софтуер, как точно се прилагат, каза съпредседателят на „Демократична България“.

"В зависимост от това как се прилагат могат да се превърнат в решение или в следващ проблем", посочи Иванов. 

Чуйте повече от разговора в аудиофайла