Йордан Йорданов: Днес Добруджа е България

 За нас е важно да носим в сърцата си свободата и да знаем, че я отвоюваме с личните си битки всеки ден,  заяви в интервю за Дарик кметът на Добрич Йордан Йорданов по повод празника на града 25 септември, на който добричлии отбелязват 80 години от присъединяването на Южна Добруджа към България.

  „Не случайно в словото си за Деня на Добрич казвам, че Добруджа днес е България, защото Крайовският договор, подписан през септември през 1940 година, е изключително важен акт за страната ни”, изтъкна Йорданов.

 В последните месеци не малко на брой жители на Добрич сменят адресните си регистрации и се заселват в съседните села и общини, призна Йордан Йорданов, но обясни това с процеса на реурбанизация, който в последните години се наблюдава в глобален мащаб.

  „Това не е лошо. Така хората избират един различен подход. Може би е време пък и отново да се заселят селата. Да се върнем към изконната българска черта, че сме едни от най-добрите стопани на нашата земя. Надявам се младото поколение да осъзнае, че понякога е по-добре да си останем на село, отколкото да дишаме изгорели газове и да имаме повече трудности в града”, коментира Йорданов.

 Неговите наблюдения са, че през последните години хората в Добрич са започнали да откликват повече на добри дела, да участват активно в различни кампании.

  За месец новият директор на добричката болница успя да овладее проблема там. Работата на инфекциозното отделение се възстановява поетапно. Показателно за това е и намалелият брой на заразените с Covid-19 в региона, отбеляза добричкият кмет.

  Становището на Община град Добрич за цената на водата е тя да се задържи на старите нива и да не се покачва, заяви Йорданов. Той изтъкна, че с 42 % са намалели загубите на питейна вода за последните две години, откакто новата водопреносна мрежа беше съединена със съществуващата в областния град. „Положени са много усилия за решаване на проблема с водата в Добрич, но никога няма да е на 100 процента решен”, коментира градоуправникът.

  Плановете на общинската администрация са до втората половина на 2021 г. да бъдат реализирани големи инфраструктурни проекти.

  Кметът Йорданов отправи и послание към всички добричлии, които в момента са в други градове: „Работим активно, привличаме инвеститори и не отписвайте това, че един ден ще се върнете в своя роден град, както аз го направих!”.