Иван Костов в "Седмицата"

Бившият министър-председател на България Иван Костов е гост на слушателите на Дарик.

Основната тема в разговора е отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

Проблемът на Северна Македония не е с България, а с Европейския съюз - и тази позиция би трябвало да защитава българското правителство, когато води преговорите за началото на интеграционния процес на Скопие в ЕС. 

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие посочи Костов и уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения, заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Според него, каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват и причината за товаса тежките дефицити и зависимости, които имат в съседката ни и които са наследени от комунистическото минало на общата държава Югославия.

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем.

Според него политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Костов заяви, че преговорите с РСМ трябва да продължат, но с променен фокус - договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция.

Според него изключително важно е да се стартират инфраструктурните проекти - Коридор №8 и ж.п. линията между двете държави и фактът, че до този момент това не се е случило е едно от доказателствата, че Скопие не разбира добросъседството така, както то се разбира в европейските страни.

 Чуйте всички теми в разговора: