Иван Костов в "Седмицата"

Иван Костов, бивш министър-председател на България, гост на слушателите на Дарик.

Темата за вярата е част от разговора за предизвикателствата на деня. И учи ли ни вярата да се справим със страха от смъртта?

Джими Картър и неговото пътешествие с вярата в Бога е пример, с който започва разговара.

Костов каза, че вярва като християнин и православен и тази вяра му е помогнала много да понесе последствията от участието му в политика.

Въпросът за етиката и морала в политиката бе също тема на разговора.

Костов посочи, че е важно политиците да поставят цели, които да бъдат постигани и даде пример с Кенеди, който постави целта американци да стъпят на луната.

Виждаме една деидеологизация в политиката, подчерта той. И тук е мястото да видим вярата, допълни Костов. 

Идеите, в които вярват дадени политици трябва да се постулират, те са свързани с това, че човек ги приема и им служи вярно през целия си живот, подчерта той.

Политикът на може да бъде успешен, ако не вярва в своите идеи, не може да създаде програма, която да изпълни, каза Костов. Когато хората не преследват високи цели те губят смисъла, спират да вярват.

Хората, които парадират с безверието и деидеологизацията си не си дават сметка какво се случва в обществото посочи още той.

Вярата на политика е да отстоява своите идеали, категоричен бе Иван Костов, но подчерта, че може би ги разбира старомодно.

С българските политици е трудно да се говори за христовата вяра, допълни той.

Иван Костов коментира и изявлението на двамата американски сенатори, от петък, в което те критикуваха ситуацията в България по отношени на ширеща се корупция и липса на медийна свобода.

Чуйте всички теми в разговора: