Ивана, която със стипендия на Тук-Там ще учи как да остаряваме с млад ум

Четири стипендии присъди фондът „Иди, учи и се върни“ на млади българи, които ще продължат образованието си с магистратура в чужбина и след това ще се върнат в родината си. Фондът е към организацията Тук-Там, в която членуват българи с опит зад граница, които променят средата в родината си.

Две стипендии по 10 000 хиляди лева и две по 6 000 лева ще подпомогнат четирима младежи в образованието им, благодарение на 50 индивидуални дарители и две корпоративни дарения. Пред Дарик Виктория Миндова от екипа на Тук-Там разказа, че повечето дарители са хора, които са учили в чужбина и след това са се върнали в България.

Тази година също беше много труден изборът. Всяка година си казваме, че ще раздадем три стипендии по 10 000 лв., но винаги се представят пред нас много интересни, млади и вдъхновяващи хора, които имат много ясна представа какво искат да направят с образованието си и живота си, разказа Виктория.

Моята специалност е биомедицински науки, специализацията, която правя е Когнитивна невронаука - тя е свързана с човешкото поведение, човешкия ум, как старее мозъкът, какво се обърква, за да старее мозъка по един или друг, разказа Ивана Кънчева, една от спечелилите стипендия за магистратура в Холандия. 

Ивана е доброволка в сдружение "Алцхаймер България", към което ръководи проекти и води обучение на други студенти за работа с възрастни хора. 

Когато се прибрах след бакалавърското си образование в чужбина имах огромното желание да развивам каузата за деменцията в България, защото в Шотландия бях доброволка в старчески дом. Там прекарвах време с баби и дядовци, които имат дементен синдром, разказа Ивана.

Всеки има нещо, което му топли сърцето - един обича да се занимава с деца, друг с друго, но на мен възрастните хора ми топлят сърцето. Това е нещото, което мен ме натъжава, затрогва и вълнува, признава стипендиантката на Тук-Там.

Стареенето е тази част от медицината, която ме вълнува - това е кауза, която ще се развива, защото населението ще продължи да застарява, напомня Ивана Кънчева.

Всички се вълнуват как да запазим тялото младо и красиво, но истината е, че трябва да запазим ума млад. Тогава и тялото ще е младо и според мен това ще става все по-модерно като тема - колко по-дълго време да съм не просто красива, но и да съм с всичкия си, за да видя как децата ми порастват и се променят, обяснява тя.

Ивана Кънчева мисли да се развива в България, защото тук за две години е създала сдружение и събира съмишленици с идеите си, за разлика от Великобритания, където нещата в тази област вече се случват. За мен е вдъхновяваща възможността да си пионер в нещо и да си използваш заедно с това знанията си, обясни Ивана.

В България нямаме национален план за деменциите и това е нещото, което трябва да го направи държавата, обясни тя. 

Виктория Миндова посочи, че ако някой се пита какво се случва в България и дали всички млади поемат към Терминал 2, трябва да се запознае с момичетата и момчетата, които Тук-Там подкрепя. Да, заминават да се учат и понякога се връщат, за да променят света около себе си, добави той.

Слушайте и целия разговор на Йовка Йовчева по темата.